V operaciji izraelske vojske ubili štiri Palestince

Izraelska vojska je danes v Ramali na Zahodnem bregu izvedla obsežno vojaško operacijo, v kateri so bili ubiti štirje Palestinci.

Objavljeno
04. januar 2007 20.40
Izraelska vojske je sporočila le, da so v operaciji aretirali štiri "iskane Palestince"
Ramala - Izraelska vojska je danes v Ramali na Zahodnem bregu izvedla obsežno vojaško operacijo, v kateri so bili po podatkih bolnišnic ubiti štirje Palestinci, 20 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je sporočila le, da so v operaciji aretirali štiri "iskane Palestince", drugih podrobnosti pa ni. Medtem se je na območju Gaze in na Zahodnem bregu nadaljevalo medpalestinsko nasilje.

Izraelska vojska je popoldne z več kot desetimi oklepnimi vozili in nekaj buldožerji ter ob podpori helikopterjev vdrla v središče Ramale. Slišati je bilo eksplozije in streljanje, medtem ko so buldožerji bližnje avtomobile odrivale z ulic. S streh so mladi Palestinci na izraelsko vojsko metali kamenje in kovinske smetnjake. Po odhodu izraelske vojske se je na ulicah zbralo na stotine Palestincev, ki so vzklikali protiizraelska gesla.

Novo nasilje med Palestinci

Z Zahodnega brega in območja Gaze so danes poročali tudi o novem medpalestinskem nasilju. Na Zahodnem bregu so neznanci ugrabili člana Hamasa, drugemu pa zažgali avtomobil.

V begunskem taborišču Džebalija v Gazi je bil ubit član varnostnih sil Hamasa, ko so na njegovo vozilo streljali neznanci. Štirje ljudje so bili ranjeni. Hamas je za napad obtožil Abasovo gibanje Fatah, kar je slednje zanikalo.

V bližnji Beit Lahiji pa je bil v medsebojnem obstreljevanju pripadnikov Hamasa in Fataha ubit član Fataha, 14 ljudi je bilo ranjenih. Do nasilja prišlo tudi med pogrebom štirih pripadnikov Fataha, ki so bili ubiti v sredinem nasilju. Pri tem je bilo ranjenih pet ljudi.

Palestinski premier Ismail Hanija je zaradi vnovične okrepitve medpalestinskega nasilja medtem skrajšal turnejo v arabskih državah in se danes vrnil v Gazo.

Olmert obžaloval žrtve v Ramali

Izraelski premier Ehud Olmert se je opravičil zaradi civilnih žrtev med današnjo izraelsko operacijo v Ramali, ob tem pa poudaril, da je bil njen namen zaščita Izraela pred terorističnimi napadi. "Stvari se dogajajo na način, ki ga ni moč predvideti. Če so bili prizadeti nedolžni, to ni bil naš namen," je dejal v Šarm el Šejku, kjer se je na vrhu sestal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Mubarak obsodil izraelsko operacijo v Ramali

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki je danes v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk z izraelskim premierom Ehudom Olmertom začel pogovore o obnovi zastalega izraelsko-palestinskega mirovnega procesa, je med srečanjem ostro obsodil današnjo operacijo izraelske vojske v Ramali. Obsodil jo je tudi palestinski predsednik Mahmud Abas.

"Izrael ne more doseči varnosti z vojaško silo ampak z resnimi prizadevanji za mir," je dejal Mubarak Olmertu po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena. Pozval je tudi k prenehanju vsega nasilja in drugih dejanj, ki bi ovirala egiptovska prizadevanja za mir.

V najhujšem medpalestinskem nasilju od prekinitve ognja, za katero sta se 19. decembra lani dogovorila Fatah in Hamas, je bilo v sredo na območju Gaze ubitih pet ljudi, omenjeni štirje člani Fataha in 21-letno dekle.