V ospredju boj proti podnebnim spremembam

Srečanje visokih predstavnikov EU in ameriškega predsednika Baracka Obama je bilo namenjeno  tudi boju proti podnebnim spremembam, saj se bliža mednarodna podnebna konferenca v Copenhagnu.

Objavljeno
04. november 2009 08.14
Da. O.
Da. O.
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama se je zavzel za "nujne" spremembe na področju boja proti klimatskim spremembam. Obama vidi rešitev v prihajajoči konferenci o podnebnih spremembah v Copenhagnu, kjer bodo morale ZDA in EU "podvojiti svoj trud" za doseganje uspehov.


Po pogovoru z visokimi predstavniki EU je Obama dejal, da je potrebno že pred samo konferenco pripraviti "ogrodje za napredek". "V času, ki ga imamo do zasedanja konference moramo oblikovati nove pogoje na katerih bo slonela debata, saj se soočamo s potencialno ekološko katastrofo", je pojasnil Obama.

 

Tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je po pogovorih z Obamo izrazil prepričanje, da bodo na konferenci dosegli "pomemben napredek". "Pod močnim vplivom ZDA lahko dejansko oblikujemo nov sporazum", je optimistično napovedal Barroso.

 

Nekoliko bolj realen je bil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-Moon, saj meni, da vse sodelujoče države na konferenci skoraj zagotovo ne bodo sprejele vseh določb sporazuma, kot so si ga zamislile ZDA in EU. Verjame pa, da bodo države le dosegle nek dogovor o skupnih načelih za boj proti podnebnim spremembam.


Na prihajajoči konferenci bo namreč govora o vplivu in obsegu podnebnih sprememb, skušali pa bodo doseči nov sporazum, ki bi nasledil (ne)učinkoviti Kyotski protokol.