V Pacifik znova steklo več sto litrov radioaktivne vode

Novemu izlitju radioaktivne vode v morje je znova botrovala človeška napaka.

Objavljeno
03. oktober 2013 14.39
JAPAN-NUCLEAR-DISASTER-ACCIDENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tokio - Japonsko upravljavec elektrarne v Fukušimi, ki jo je marca 2011 močno poškodoval popotresni val, je danes sporočil, da je v Tihi ocean najverjetneje znova iztekla večja količina radioaktivne vode. Zaposleni v tovarni naj bi se namreč ušteli pri izračunu prostornine posod za shranjevanje kontaminirane vode, saj po poročanju BBC niso upoštevali dejstva, da so rezervoarji nekoliko nagnjeni.

Po predvidevanjih Tepca se je preko robu rezervoarja prelilo 430 litrov onesnažene vode z radioaktivnostjo do 580.000 bekerelov na liter. V rezervoarju se nahaja voda, ki je že bila filtrirana z namenom odstraniti radioaktivni cezij, še vedno pa vsebuje stroncij, element, ki se nabira v kosteh in lahko ob zaužitju povzroči raka.

Luže so zaposleni v elektrarni odkrili včeraj. »Žal nam je, da moramo danes znova poročati o še enem uhajanju radioaktivne vode iz naših rezervoarjev,« je povedal predstavnik Tepca Masajuki Ono. Kot je povedal, je k novemu incidentu močno pripomoglo tudi obilno deževje, ki ga je s seboj prinesel tajfun.

Na novo onesnaženje obale ob Fukušimi se je odzvala tudi japonska vlada. »Znova pušča voda, zato seveda ne moremo reči, da se Tepco ustrezno spopada s problemom. To se sploh ne bi smelo dogajati,« je povedal glavni sekretar japonske vlade Jošihide Suga.

Gre sicer za zadnjega v vrsti incidentov v poškodovani jedrski elektrarni. Avgusta letos je iz velikega rezervoarja izteklo okoli 300 ton radioaktivne vode, ki ostane po hlajenju poškodovanih reaktorjev.