V pakistanskem Pešavarju 72 mrtvih

Samomorilca sta se razstrelila pred cerkvijo v trenutku, ko so verniki množično zapuščali cerkev.

Objavljeno
22. september 2013 14.33
PAKISTAN-UNREST-NORTHWEST-BOMBINGS-CHRISTIANS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Islamabad - V napadu dveh samomorilcev, ki sta se danes razstrelila pred cerkvijo v pakistanskem Pešavarju, je umrlo 72 ljudi, ranjenih je več kot 100, med njimi so številni v kritičnem stanju. Gre za doslej najbolj krvav napad na kristjane v večinsko muslimanskem Pakistanu. Oblasti so v provinci razglasile tridnevno žalovanje.

Samomorilca sta se razstrelila pred cerkvijo v trenutku, ko so verniki množično zapuščali cerkev.

»Večina ranjenih je v kritičnem stanju,« je sporočil pešavarski policijski komisar Šahibzada Anes, zato se utegne število smrtnih žrtev povečati.

»Smo na območju, ki je tarča terorizma, in znotraj tega območja je za cerkve veljal poseben dogovor o varnosti. Zdaj smo v fazi reševanja ranjenih, ko bo ta končana, bomo preiskali, kaj je šlo narobe,« je še pojasnil Anes.

V cerkvi je bilo okoli 400 vernikov, ki so se ob koncu maše pozdravljali, ko sta druga za drugo odjeknili eksploziji, je napad opisal učitelj Nazir Khan. »Silovit sunek me je vrgel ob tla in ko sem se znova zavedel, je odjeknila še druga eksplozija in okoli sebe sem zagledal številne ranjene.«

Pakistanski premier Navaz Šarif je v odzivu ostro obsodil napad. »Teroristi nimajo nobene vere, napad na nedolžne ljudi je proti naukom islama in vseh religij,« je zapisal v izjavi. Ob tem je dodal, da takšna teroristična dejanja odsevajo brutalnost in nečloveško miselnost teroristov.

V 180-milijonskem Pakistanu kristjani predstavljajo le dva odstotka prebivalcev. Večina jih živi zelo revno, poročajo pa tudi o vse večji verski diskriminaciji.