V Pakistanu napadli 14-letno borko za šolanje deklic

Pakistanski talibi so Malalo Jusafzaj ustrelili v glavo. Kljub temu, da je hudo poškodovana, je izven smrtne nevarnosti.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.53
PAKISTAN-UNREST-NORTHWEST-CHILDREN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Islamabad − Pakistanski talibi so danes napadli 14-letno Malalo Jusafzaj, ki se bori za izobraževanje deklic − po pisanju Slovenske tiskovne agencije so jo ustrelili v glavo. Napad, po katerem se najstnica zdravi na intenzivni negi, je bil povračilo za njeno kampanjo za pravico do izobraževanja v dolini Svat, nekdanjem oporišču talibskih skrajnežev v Pakistanu.

Malala Jusafzaj je zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibi v času svoje vladavine prepovedali, uživala mednaroden ugled. Dekle, ki ji je vlada v Islamabadu lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir, je pozornost pritegnila pred tremi leti z blogom na britanski mreži BBC. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce doline Svat in zažigali tamkajšnje šole za deklice.

Njen neustrašen boj je opozoril na usodo več deset tisoč deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibom, odrekli pravico do izobraževanja, piše STA.

Jusafzajeva izven smrtne nevarnosti

Na Jusafzajevo, ki je bila lani nominirana tudi za otroško mednarodno nagrado za mir, so talibski skrajneži streljali v glavnem mestu Svata Mingora, potem ko so v zasedi ustavili šolski kombi, v katerem se je peljala s skupino sošolk.

Jusafzajevo so ustrelili v glavo, poleg nje pa so ranili še najmanj dve deklici. Hudo poškodovano Jusafzajevo so prepeljali na intenzivno nego v bolnišnico v Pešavarju, še pred tem pa so zdravniki v Mingori sporočili, da ji je krogla prebila lobanjo, a zgrešila možgane, tako da je izven smrtne nevarnosti.

Talibi so medtem sporočili, da so napad na Jusafzajevo izvedli, potem ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim.

Napad ostro obsodili

Napad na 14-letno borko za človekove pravice je naletel na ostre obsodbe, dodaja STA. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je ob obsodbi poudaril, da taki napadi ne bodo zamajali odločnosti države v boju proti islamskim skrajnežem ali podpori izobraževanju žensk.

V Amnesty International pa so napad označili za »pretresljivo dejanje nasilja« nad deklico, ki se pogumno bori za izobraževanje.