V Pakistanu ubili ministra za manjšine

Pakistanski minister za manjšine Šahbaz Bati je podlegel strelom, ko sta oborožena neznanca streljala na njegovo vozilo. Bati je sicer že pred tedni opozoril, da mu grozijo.

Objavljeno
02. marec 2011 09.27
Mo. Z., Mo. B., delo.si
Mo. Z., Mo. B., delo.si
Islamabad - Pakistanska policija je sporočila, da je bil minister na poti v službo, ko sta oborožena moška streljala na ministrovo vozilo in pri tem Šahbaza Batija tudi ubila.

Prejšnji mesec je minister v pogovoru za BBC izjavil, da mu grozijo s smrtjo. »Obvestili so me, da če bom s kampanjo proti zakonu o bogokletju nadaljeval, me bodo ubili. Rečeno mi je bilo, da me bodo obglavili. A nasilneži in ekstremisti mi nič ne morejo,« je takrat dejal. Neimenovani ministrov prijatelje je za tiskovno agencijo AP povedal, da je Batiju svetoval, naj Pakistan zaradi številnih groženj s smrtjo zapusti, a je Bato to takrat zavrnil.

Krščanski minister v večinsko muslimanskem Pakistanu je po izrečeni smrtni obsodbi 45-letni kristjanki, ker naj bi se ta žaljivo izražala o preroku Mohamedu, zahteval preverjanje spornega zakona o bogokletju. Po ministrovem mnenju namreč ta zakon zlorabljajo. Bati je takrat dejal, da so žrtve zakona številni nedolžni pripadniki verskih manjšin in celo muslimanske večine, zato bi morale vse stranke in verski voditelji o njem temeljito razmisliti. Predvsem ker gre pri mnogih takšnih ovadbah za navadna osebna maščevanja.

Pakistanska vlada napad obsodila

Pomočnik pakistanskega predsednika Farahnaz Ispahani je povedal, da gre za kampanjo, usmerjeno v utišanje vsakršnega liberalnega, naprednega in humanega glasu v Pakistanu. Vlado je pozval, naj se na tovrstne umore odzove strogo.

Pakistanska ministrica za informiranje Firdus Ašik Avan je dejala, da je imel Bati ključno vlogo pri spodbujanju medverske složnosti. Izrazila je obžalovanje nad njegovim umorom in dodala, da bo vlada preiskala, zakaj Batija v času umora niso spremljali njegovi telesni stražarji.

Njegov umor so obsodili tudi svetovni voditelji. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je povedala, da je bila nad dogodkom »pretresena in šokirana« in da je bil to napad na »vrednoti, kot sta tolerantnost in spoštovanje.« Ameriški senator John Kerry pa je dejal, da je bil Bati »pogumen borec za pravice vseh pakistanskih verskih in etničnih manjšin ter da je njegova smrt izguba tako za njegovo družino kot državo.«

Tudi indijska vlada je obsodila dejanje, ki ga je označila za strahopetno. »Najgloblje sožalje izrekamo tako družin pokojnega kot vsemu ljudstvu in pakistanski vladi,« je povedal indijski zunanji minister.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton pa je pohvalila delo Batija . »Obsojam umor člana vlade, ki je bil znan po boju za osnovne človekove pravice in za enakopravnosti, ki jih določa pakistanska ustava.« Dejala je še, da je zaskrbljena nad nasiljem, ki spremlja razpravo o ukinitvi zakona o bogokletju.

Napad na ministra je obsodil tudi Vatikan. Tiskovni predstavnik Federico Lombardi je dejal, da gre za »nasilno dejanje, ki bo za seboj pustilo strašne posledice«.