V Panami prijeli domnevnega Karadžića

Sile Nata v Bih so izvedle preiskavo na domu sorodnikov Radovana Karadžića. Vzrok za preiskavo je bila informacija iz Paname, kjer naj bi prijeli osebo, za katero se je domnevalo, da je Karadžić.

Objavljeno
04. marec 2007 18.16
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Washington/Ottawa - Minuli teden izvedle so sile Nata v Bih izvedle preiskavo na domu sina in hčerke najbolj iskanega haaškega obtoženca, bivšega političnega voditelja bosanskih Srbov, Radovana Karadžića. Vzrok za preiskavo je bila informacija iz Paname, kjer naj bi prijeli osebo za katero se je domnevalo, da je Karadžić.

Nek ameriški državljan, ki je bil med vojno v BiH, je namreč oblastem sporočil, da je videl Karadžića v nekem hotelu v Panami. Na zahtevo ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so nato panamske oblasti moškega zaslišale, ki je trdil, da je poslovnež iz Srbije in da živi v kanadskem Torontu. Panamske oblasti so sumile, da gre morda za Karadžića in da je imel plastično operacijo. Skoraj 95-odstotno pa so bile na podlagi starih fotografij prepričane tudi kanadske oblasti, da bi lahko šlo za Karadžića.

Oblasti so nato 19. februarja od sil Nata zahtevale, da izvedejo preiskavo na domu Karadžićeve hčerke in sina v BiH, da bi pridobili kak predmet, zobno ščetko ali kaj podobnega, na podlagi katerega bi lahko pridobili DNA Karadžića. Na domu Sonje in Saša Karadžiča na Palah v bližini Sarajeva so nato 20. februarja zjutraj sile Nata skupaj s silami EUFOR izvedle preiskavo in oba zaslišali.

Policija v Kanadi je nato ugotovila, da moški ni Karadžić. Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je ob tem za dejala, da gre za zadnjega v nizu "lažnih alarmov". Kot je dejala, se po njihovih podatkih Karadžič še vedno skriva v Srbiji in ne vidi razloga, zakaj bi odšel iz regije.

Karadžića zaradi vojnih zločinov in genocida v BiH haaško sodišče išče že od leta 1995.