V Pekingu brez preboja

Pogajalske strani v Pekingu so se osredotočile predvsem na to, kaj bi ponudile Severni Koreji v zameno za prekinitev jedrskega programa. Pogajanja se bodo tako nadaljevala v nedeljo.

Objavljeno
10. februar 2007 16.31
Christopher Hill in južnokorejski odposlanik Chung Yung-Wu
Peking - Šestranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu so se tudi danes v Pekingu končala brez preboja in se bodo nadaljevala v nedeljo. "Po več dvostranskih in večstranskih pogovorih danes nismo prišli do zaključka. Pogovore bomo nadaljevali jutri," je po številnih razpravah o četrtkovem kitajskem osnutku sporazuma izjavil glavni japonski pogajalec Keničiro Sasae

Japonski pogajalec Sasae je pojasnil, da so se v razpravah osredotočili predvsem na to, kaj bi pet držav (Južna Koreja, Japonska, ZDA, Rusija in Kitajska) ponudilo Severni Koreji v zameno za prekinitev jedrskega programa. Ob tem je poudaril, da so razlike med omenjenimi petimi državami veliko manjše kot razlike med Severno Korejo in ostalimi državami.

Po besedah južnokorejskega pogajalca Chun Yung Wooja so število spornih vprašanj zmanjšali na eno ali dve zadevi, o katerih se sodelujoče države zaradi različnih interesov niso dogovorile. Da sta nerešeni ostali še eno ali dve vprašanji, je potrdil tudi ameriški pogajalec Christopher Hill. "Ne vem, če je to najpomembnejša zadeva, vendar nikoli ne veš, kaj je za Severno Korejo pomembno," je poudaril Hill.

Pogajalci so se v pogovorih dotaknili predvsem kitajskega osnutka sporazuma, ki predvideva, da bi Severna Koreja v dveh mesecih zaprla svoje glavne jedrske objekte, med njimi v Yongbyonu, in se preusmerila k alternativnim virom energije.

Severnokorejska pogajanja so se začela leta 2003, zadnji krog pa je po enoletnem premoru potekal decembra lani v Pekingu. Na njihovo obnovitev je Pjongjang pristal 31. oktobra lani, po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN zaradi njegovega oktobrskega jedrskega poskusa. V okviru pogajanj se je Severna Koreja leta 2005 sicer zavezala odpovedi jedrskemu programu v zameno za pomoč in varnostna zagotovila, a doslej še ni prešla od besed k dejanjem.