V Pekingu intenzivna jedrska pogajanja

V kitajski prestolnici se že tretji dan nadaljujejo šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu. Pjongjang in Washington skušata zgladiti spor glede finančnih sankcij.

Objavljeno
20. december 2006 12.10
Pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu v Pekingu
Peking - V kitajski prestolnici se že tretji dan nadaljujejo šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, v ospredju pa so neposredni pogovori med Pjongjangom in Washingtonom, ki potekajo ob robu srečanja in so namenjeni predvsem glajenju spora glede ameriških finančnih sankcij proti severnokorejskemu režimu. Napredka doslej niso dosegli, glavni ameriški pogajalec Christopher Hill pa je danes komentiral, da "ta zadeva potrebuje čas".

" Na tej točki ne bi želel reči, ali sem pesimističen ali optimističen. Enostavno ne vem, kje bomo pristali ali kdaj bomo končali," je še dejal Hill. Dvostranske pogovore med ZDA in Severno Korejo pa je glavni ameriški pogajalec označil kot delovne. "Vzpostavili smo zdravo izmenjavo mnenj in poskušamo razumeti drug drugega, da bi ugotovili, katera vprašanja so pomembna in zakaj so pomembna," je še dejal Hill.

Ameriški program pomoči Severni Koreji

ZDA so razkrile vzpodbude, s katerimi želijo Severno Korejo prepričati v odpoved njenemu spornemu jedrskemu programu. To naj bi v torek na prvem dvostranskem srečanju s severnokorejskim kolegom Kim Kye Gwanom storil Hill. Kot ob sklicevanju na neimenovane diplomatske vire piše Yonhap, gre za prvi konkretni predlog Washingtona, predstavljen v okviru uradnega dialoga s Severno Korejo.

Štiristopenjski ameriški predlog naj bi Pjongjangu v prvi vrsti ponujal različna varnostna jamstva, če bo ta zaprl jedrski reaktor v Yongbyonu in v njem dovolil inšpekcije ZN. V naslednjem koraku naj bi Severna Koreja prejela hrano in drugo gospodarsko pomoč, če bi za inšpekcije ZN odprla celoten jedrski program. V tretji in zadnji fazi pa naj bi ZDA Pjongjangu predlagale odpravo jedrskega programa in njegovo trajno odprtje inšpekcijam.

Sevedna Koreja: ZDA načrtujejo napad na Severno Korejo

Severnokorejski državni mediji ZDA medtem obtožujejo, da pod krinko pogajanj v Pekingu načrtujejo napad na Severno Korejo. Časnik Rodong Sinmun vladajoče komunistične stranke piše o načrtu, imenovanem Protinačrt 5029, ki predvideva preventivno akcijo, s katero bi Severni Koreji preprečili morebiten izvoz orožja za množično uničenje. Pri tem gre za skupno namero ZDA in Južne Koreje, sprejeto po oktobrskem jedrskem poskusu Pjongjanga.

Predstavniki Severne Koreje in ZDA so se ob robu šeststranskih pogajanj - ta so se po več kot enoletni prekinitvi začela v ponedeljek - sestali na prvih pogovorih o sporu glede ameriških sankcij proti režimu v Pjongjangu, zaradi katerih je Severna Koreja novembra 2005 tudi zapustila pogajanja o njenem jedrskem programu, ki so jih Kitajska, Rusija, Japonska, ZDA ter Severna in Južna Koreja začele leta 2003.