V Pekingu še zmeraj brez napredka

Tudi danes na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu pogajalci niso dosegli napredka. Zadnja možnost za to bo po napovedih ameriškega pogajalca Hilla v ponedeljek.

Objavljeno
11. februar 2007 19.08
Christopher Hill in južnokorejski odposlanik Chung Yung-Wu
Peking - Tudi danes na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu pogajalci niso dosegli napredka, je po koncu četrtega dne pogovorov v Pekingu ocenil japonski pogajalec Keničiro Sasae. Vodja ameriških pogajalcev Christopher Hill pa je napovedal, da bo ponedeljek zadnji dan pogajanj in tako zadnja možnost za dosego napredka.

Sasae je dejal, da na pogajanjih danes niso dosegli dogovora, zato se bodo pogovori nadaljevali v novi delovni teden. Japonski pogajalec je ocenil, da bo že v ponedeljek znano več o tem, ali gredo pogajanja v smeri rešitve ali ne, trenutno situacijo pa je ocenil za težko.

Sasae je priznal, da so pogovori danes potekali v bolj napetem vzdušju kot dan pred tem, pri čemer jabolko spora ostaja vprašanje energije. Sasae je sicer že dopoldne dejal, da Pjongjang s svojimi nerazumnimi zahtevami glede energetske pomoči, ki jo želi v zameno za odpoved spornim jedrskim aktivnostim dobiti iz tujine, blokira dogovor na pogajanjih.

Omenjeno vprašanje je kot najpomembnejše označil tudi Hill. Severna Koreja je namreč po poročanju japonskih medijev v zameno za sprejetje kitajskega osnutka sporazuma, ki predvideva, da bi Severna Koreja v dveh mesecih zaprla svoje glavne jedrske objekte in se preusmerila k alternativnim virom energije, zahtevala dva milijona ton nafte in nekatere druge spodbude. To je kar štirikrat večja količina nafte od tiste iz dogovora o razorožitvi iz leta 1994.

Hill je ocenil, da so pogajalci na Kitajskem zaradi dogovora o denuklearizaciji, ne pa dogovora o energetiki. Sicer pa je ameriški pogajalec poudaril, da pogajanja še niso propadla, saj imajo vpletene strani v ponedeljek še en dan, da vendarle najdejo rešitev in sprejmejo dogovor.