V Pekingu začetek delovnih posvetov o Severni Koreji

V Pekingu so se na ravni delovnih skupin začeli pogovori o končanju severnokorejskega jedrskega programa, uvod v celovita šeststranska pogajanja, ki bodo potekala prihodnji teden.

Objavljeno
15. marec 2007 16.45
Ameriški pogajalec Christopher Hill
Peking - V Pekingu so se danes na ravni delovnih skupin začeli pogovori o končanju severnokorejskega jedrskega programa, uvod v celovita šeststranska pogajanja, ki bodo potekala prihodnji teden. Kot je novinarjem povedal glavni ameriški pogajalec za severnokorejsko vprašanje Christopher Hill, so na programu energetska in gospodarska pomoč.

V petek bo ločeno delo začela skupina, pristojna za denuklearizacijo, še ena skupina pa bo govorila o varnostnih mehanizmih za severovzhodno Azijo, je dodal Hill. Nov zagon so pogajanja dobila, potem ko se je ta teden generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej v Pjongjangu pogovarjal o vrnitvi inšpektorjev IAEA v Severno Korejo.

Šestrstranska pogajanja se bodo začela v ponedeljek

Celovita šeststranska pogajanja, na kateri sodelujejo Severna in Južna Koreja, Japonska, Rusija, Kitajska in ZDA, so bodo po navedbah kitajskih virov začela v ponedeljek. Severna Koreja se je v okviru zadnjega kroga šeststranskih pogajanj o svojem jedrskem programu 13. februarja zavezala, da bo v 60 dneh zaprla jedrski reaktor v Yongbyonu in dovolila vrnitev inšpektorjev IAEA v državo. V zameno za opustitev jedrskega programa bo dobila nafto, ZDA pa jo bodo tudi črtale s seznama terorističnih držav.

ZDA pripravljene nuditi humanitarno pomoč

Hill je danes povedal tudi, da so ZDA Severni Koreji kot del dogovora o ustavitvi njenega jedrskega programa pripravljene nuditi humanitarno pomoč. Tako naj bi že razmišljali o projektu dobave generatorjev za, na primer, severnokorejske bolnišnice. O tem bi lahko spregovorili že na današnjih pogovorih, je dodal.

Severna Koreja je medtem izrazila zahtevo po odprtju svojega urada za zveze v ZDA, preden bi s to državo vzpostavila polne diplomatske odnose. Ta zahteva naj bi bila vključena v dogovor z minulega meseca, ki predvideva pogovore med Washingtonom in Severno Korejo o normalizaciji odnosov. Državi si na nasprotnih bregovih stojita vse od Korejske vojne (1950-1953).

Preiskava banke v Macau zaključena

Sicer pa je ameriško finančno ministrstvo v sredo sporočilo, da je zaključilo preiskavo banke v Macau, ki so jo ZDA obtožile, da je severnokorejskemu režimu pomagala prati denar, ki naj bi ga Pjongjang pridobil s tihotapljenjem in drugimi nelegalnimi dejavnostmi.

Zaradi tega so ZDA zamrznile severnokorejske račune v Banco Delta Asia, zaključek preiskave pa bi po navedbah ameriške zakladnice lahko vodil v odmrznitev nekaterih računov. Zaradi zamrznitve omenjenih računov je Pjongjang več kot leto dni bojkotiral šeststranska pogajanja.

Kitajska je nad odločitvijo ameriškega finančnega ministrstva izrazila razočaranje, pri čemer pa v Pekingu niso navedli, kaj jih je razočaralo.

Seul bo Severni Koreji plačal 50.000 ton nafte

Južnokorejski jedrski pogajalec Chun Yung Woo je danes v Pekingu sporočil, da bo Seul Severni Koreji plačal 50.000 ton nafte kot del februarskega dogovora, v skladu s katerim naj bi Severna Koreja zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu, v zameno pa prejela pomoč v nafti. "Napovedali smo, da bomo priskrbeli pomoč v začetni fazi, ki predvideva 50.000 ton nafte," je poudaril Chun.

V zameno za jedrski reaktor gorivo

Februarski dogovor, ki so ga dosegle države, udeležene na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, predvideva, da naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50.000 ton goriva.

V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za milijon ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da jo črtajo s seznama držav podpornic terorizma.

Ameriško finančno ministrstvo je sicer v sredo napovedalo ukrepe, ki bi lahko vodili v sprostitev več milijonov dolarjev na računu Severne Koreje v banki Banco Delta Asia (BDA) v Macau, ki so jih ZDA zamrznile septembra 2005. ZDA so omenjeno banko takrat uvrstile na črno listo, saj naj bi Severni Koreji pomagala pri razširjanju ponarejenih stodolarskih bankovcev in pranju denarja, zasluženega s preprodajo mamil in orožja.