V peklu ujet 108 ur: izpod ruševin potegnili živega 13-letnika

Prebivalci zgroženi nad oblastmi, ki so se po njihovem mnenju odzvale prepozno.

Objavljeno
28. oktober 2011 20.27
Posodobljeno
29. oktober 2011 08.00
E. B.
E. B.

ANKARA – Upanja za več sto ujetih med ruševinami v pokrajini Van na jugovzhodu Turčije, ki jo je v nedeljo prizadel potres magnitude 7,2, je vse manj. Reševalci, ki svoje moči sicer čedalje bolj usmerjajo v preživele, so iz uničene stavbe v Ercisu, ki ga je katastrofa, verjetno najhujša v zadnjem desetletju te države, tudi najhuje prizadela, pa so na varno spravili še trinajstletnika, ki je kar 108 ur zasut z betonom čakal na pomoč.

Številni bivajo zunaj v hladnih nočeh

Ferhat Tokay k sreči menda ni huje poškodovan, v bolnišnici v Sahri so ga že oskrbeli, tam pa bo tudi ostal, dokler se razmere vsaj za silo ne uredijo in dokler oblasti ne postavijo začasnih domov za vse tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo. Številni namreč vse od nedelje bivajo na prostem, tudi v mrzlih nočeh, ko kljubujejo temperaturam blizu ničle, celo snegu in dežju: a čedalje manj uspešno, saj je vse več podhlajenih in oslabelih, bolnišnice in šotori z zdravstveno pomočjo pa so prenatrpani. Oblasti trepetajo, da bo smrtnih žrtev še več: po zadnjih podatkih je umrlo 523 ljudi, poškodovanih je okoli 1600, 185 so jih potegnili izpod ruševin, a jih še več sto pogrešajo. Reševalci sicer še vedno kopljejo po ruševinah, a je upanja za preživele vse manj in kot kaže, bodo v prihodnjih dneh več pomoči namenili poškodovanim in brezdomnim. V četrtek je na prizadetem območju udaril še en popotresni sunek magnitude 5,2, a menda ni povzročil večje škode.

Najprej zavrnili mednarodno pomoč

Turčija je najprej zavrnila mednarodno pomoč, a je potem zanjo vendarle zaprosila Izrael. Mnogi obsojajo oblasti, da so se odzvale prepozno in premalo učinkovito. Hrane, odej, zdravil in drugih sredstev namreč še vedno ni dovolj za vse, dodatna oskrba, tudi iz drugih držav, naj bi prispela šele v soboto ali nedeljo, v kratkem pa naj bi v pokrajini Van začeli postavljati začasne montažne domove.