V Podgorici podprli kosovske Srbe

V črnogorski prestolnici je nevladna organizacija Srbski ljudski svet v soboto zvečer priredila protestni shod, na katerem so udeleženci odločno zoperstavili Ahtisaarijevemu predlogu rešitve statusa Kosova.

Objavljeno
18. februar 2007 11.31
na današnjem protestnem shodu v mestecu Štrpcese je zbralo okoli 3000 Srbov. (Na arhivski fotografiji udeleženci petkovega protesta)
Podgorica - V črnogorski prestolnici je nevladna organizacija Srbski ljudski svet (SNV) v soboto zvečer priredila protestni shod, na katerem so udeleženci podprli kosovske Srbe, vladi v Beogradu, njeni pogajalski skupini in srbskemu ljudstvu pa sporočili, naj za nobeno ceno ne privolijo v neodvisnost Kosova. Kot poročajo podgoriški in beograjski mediji, je shod, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč ljudi, minil brez incidentov.

Glavni govorniki na shodu so bili predstavniki prireditelja, s Kosova pregnani Črnogorci in voditelji združenj kosovskih Srbov. Udeleženci shoda so se odločno izrekli proti načrtu o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je prve dni februarja razgrnil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Kosovski Srb Marko Jakšić, ki je tudi član beograjske skupine za pogajanja o prihodnjem statusu pokrajine, je povedal, da Srbija za nobeno ceno ne bo trgovala glede Kosova. "Vsi so pohiteli, da bi Srbiji ponudili mesto v Evropski uniji, Ratko Mladić in Radovan Karadžić nista več pogoj za članstvo, zadostuje, da damo Kosovo", je zatrdil Jakšič in poudaril, da Srbi ne potrebujejo takšne unije.

Črnogorce je na shod vabila tudi lokalna podružnica srbskih radikalcev, ki zatrjuje, da Podgorica "podpira velikoalbanske teroriste in zločince". Črnogorski Zagovorniki ohranitve Kosova v mejah Srbije sicer trdijo, da je "pol Črne gore nastalo v kosovski zibelki". Udeleženci shoda so pozvali podgoriške oblasti, naj podprejo Srbijo v njenih prizadevanjih, da ne izgubi Kosova, in naj se skesajo, ker so se "občasno povezovali s posameznimi zloglasnimi pripadniki voditeljev v Prištini".

Beograd je sicer odločno zavrnil načrt posebnega odposlanca ZN, saj je prepričan, da se z njim Srbiji odvzema 15 odstotkov ozemlja. V načrtu resda ni omenjena neodvisnost, vendar Ahtisaari predlaga naj si Kosovo ob nadaljnji mednarodni civilni in vojaški navzočnosti "samo vlada na demokratičen način". Da je Kosovu podaril neodvisnost pa naj bi potrjevalo določilo v načrtu, ki Prištini omogoča, da sklepa mednarodne sporazume in prosi za članstvo v mednarodnih organizacijah.

Kosovski Srbi so doslej priredili že dva protestna shoda v pokrajini, 9. februarja v Kosovski Mitrovici z več kot 10.000 udeleženci, štiri dni pozneje pa v Sirinički župi na jugu Kosova, na katerega je prišlo približno 3000 ljudi. Prireditelji napovedujejo, da bodo kosovske protestne shode sklenili 27. februarja v Beogradu pred poslopjem veleposlaništva ZDA v Srbiji, na katerega bodo povabili Srbe iz pokrajine ter vse tiste, ki podpirajo ozemeljsko celovitost države.