V poljskih šolah o homoseksualnosti ne bo govora

Evropski parlament naj bi preiskal legalnost predlaganega poljskega zakona o prepovedi razprav o homoseksualnosti v šolah, če bo ta dejansko stopil v veljavo.

Objavljeno
24. marec 2007 13.00
Jaroslaw Kaczynski
Bruselj - Evropski parlament naj bi preiskal legalnost predlaganega poljskega zakona o prepovedi razprav o homoseksualnosti v šolah, če bo ta dejansko stopil v veljavo, poroča evropski spletni bilten EUobserver. Poljska vlada namreč načrtuje prepoved kakršnekoli razprave o homoseksualnosti v šolah in drugih izobraževalnih institucijah, učiteljem pa bi v primeru kršitev grozili odpust, globa ali celo zaporna kazen. Odkrito homoseksualnim učiteljem naj bi prav tako grozila izguba delovnega mesta.

Poljske načrte je ta teden obravnaval odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter sprejel sklep, da bo sprožil preiskavo o skladnosti tovrstne zakonodaje z evropskimi pravili, če bo zakon dejansko stopil v veljavo. Odbor naj bi preučil predvsem skladnost zakona z evropskimi pravili o preprečevanju diskriminacije ter o zagotavljanju svobode govora in izražanja.

Nizozemska poslanka politične skupine Evropskih zelenih Kathalijne Buitenweg je ob tej priložnosti poudarila, da "odbijajoči predlogi zakonske prepovedi razprav o homoseksualnosti sprožajo resne pomisleke o zavezanosti k temeljnim človekovim pravicam in svoboščinam na Poljskem".

"Šokantno je, da vlada sodobne evropske države sploh razmišlja o takšni drakonski zakonodaji. Spodbujanje sovraštva proti istospolno usmerjenim je čisto nasprotje pravil na ravni unije o boju proti diskriminaciji vseh oblik in poljska vlada bi se morala javno odpovedati takšnim načrtom," je še dejala Buitenwegova.

Homoseksualnost kot oblika odklonskega vedenja

Poljski minister za šolstvo in član skrajno desničarske članice vladajoče koalicije Lige poljskih družin Roman Giertych, ki je glavni pobudnik predloga zakona, pojasnjuje, da je namen zakona prepovedati spodbujanje homoseksualnosti in drugih oblik odklonskega vedenja. Predlog zakona naj bi poljski parlament sprejel po hitrem postopku, tako da bi bil lahko sprejet že do konca meseca.

Giertych je v zadnjih tednih izstopal tudi po nekaterih skrajno nerealističnih pogledih v zvezi s splavom, saj je predlagal, da bi si Poljska morala prizadevati za vseevropsko prepoved splava. Njegove izjave so bile pretirane celo za poljskega premiera Jaroslawa Kaczynskega, ki sicer slovi kot goreč katolik in nasprotnik splava. Giertych je moral po njegovem ukazu svojo izjavo namreč umakniti.

Giertychov oče in evropski poslanec Maciej Giertych pa je prejšnji teden prejel ukor predsednika evropskega parlamenta Hans-Gerta Pöteringa, ker je izdal brošuro z antisemitsko vsebino, ki je bila povrh vsega opremljena še z logotipom Evropskega parlamenta.