V ponedeljek še preizkus raket dolgega dosega

Iranska revolucionarna garda je ob začetku večdnevne vojaške vaje izvedla poskus dveh raket kratkega dosega. V ponedeljek bodo preizkusili še rakete dolgega dosega šahab.

Objavljeno
27. september 2009 11.42
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Teheran - Iranska revolucionarna garda je ob začetku večdnevne vojaške vaje izvedla poskus dveh raket kratkega dosega, je poročala iranska državna televizija Al Alam. Šlo naj bi za raketi tondar in fateh 110. V ponedeljek bodo na vajah preizkusili še rakete dolgega dosega šahab.

 

Revolucionarna garda - elitne sile, oblikovane neposredno po revoluciji leta 1979 za obrambo islamske republike - so v soboto sporočile, da bodo od danes izvajale vojaška vaje, na katerih bodo preizkušali rakete, da bi izboljšali zmogljivosti za preprečitev napada izraelske vojske.

 

Gre sicer za redne vaje, vendar pa do njih prihaja v času napetosti z Zahodom zaradi iranskega jedrskega programa. Napetosti so se še okrepile, potem ko je v soboto iranski predsednik Mahmud Ahmadenidžad sporočil, da Teheran gradi še en obrat za bogatenje urana.

 

Poveljnik revolucionarne garde Hosein Salami je potrdil, da je namen vojaških vaj "ocena tehničnega napredka raket zemlja-zemlja", piše na spletni strani elitnega korpusa Sepahnews. Napovedal je še, da bodo na vajah z naslovom Veliki prerok 4, ki naj bi trajale več dni, "hkrati in uspešno" izstreljevali rakete na različnih lokacijah.

 

Za iransko televizijo v angleškem jeziku Press-TV pa je danes napovedal, da bodo na vajah v ponedeljek preizkusili rakete dolgega dosega šahab, ki imajo domet okoli 2000 kilometrov in lahko dosežejo Izrael.

 

"Danes bomo izstrelili rakete zelzal, tondar in fateh 110 (kratkega dosega). Zvečer bomo izstrelili rakete šahab 1 in 2 (srednjega dosega) in jutri bomo izstrelili rakete šahab dolgega dosega," je povedal general Salami. Dodal je še, da med vojaškimi vajami ne bodo preizkusili nobenih novih raket.

 

Iran sicer redno izvaja vojaške vaje v vodah Perzijskega zaliva, kjer izstreljuje predvsem rakete srednjega in dolgega dosega, redno pa ocenjuje tudi napredek na področju obrambe, še posebej programa balističnih izstrelkov.