V poplavljeni Džakarti še dežuje

Močno deževje, ki je poplavilo še nove dele mesta, razmere v poplavljeni indonezijski prestolnici še poslabšuje. Poplave so zahtevale 36 življenj, okoli 340.000 ljudi pa je svoje domove moralo zapustiti.

Objavljeno
06. februar 2007 11.12
Džakarta - Močno deževje še kar poslabšuje situacijo v poplavljeni indonezijski prestolnici Džakarta. Po navedbah lokalnih medijev je poplavilo nove dele mesta. Po ocenah reševalcev so narasle vode z domov pregnale okoli 340.000 ljudi, po zadnjih podatkih pa so poplave zahtevale tudi 36 smrtnih žrtev.

Po navedbah reševalcev so posamezna območja večmilijonske Džakarte tudi do 4 metre pod vodo. Vojaki so uspeli na čolnih dostaviti hrano ljudem, ki so pred naraslimi vodami splezali na strehe svojih hiš, medtem ko so se drugi zatekli v prostore šol, mošej in javnih zgradb. Oblasti so zaskrbljene zaradi možnosti izbruha nalezljivih bolezni zaradi onesnaženja pitne vode, kot so kolera, tifus in podobno, zdravstveni delavci pa se že srečujejo z vse več primeri diareje in kožnih bolezni.

Neslaven rekord iz leta 2002 že presežen

Poplave so po zadnjih podatkih odnesle najmanj 36 življenj, s čimer so po navedbah oblasti že prevzele neslaven rekord od poplav leta 2002, ko so v Džakarti zahtevale najmanj 26 življenj. Večino žrtev so bodisi odnesle narasle vode bodisi jih je ubila elektrika, ko so v vodo padle žice električne napeljave. Nekaj smrti so zabeležili tudi zaradi podhladitve v mrzli vodi.

Meteorologi pa še kar ne napovedujejo, da se bo vreme izboljšalo in da bo po šestih dneh vendarle prenehalo deževati. Poplavljenega je že več kot 70 odstotkov širšega območja Džakarte, kjer živi okoli 18 milijonov ljudi.