V požaru v ruski psihiatrični bolnišnici umrlo 37 ljudi

Po prvih podatkih je požar, ki je izbruhnil okoli 3. ure po lokalnem času, povzročil pacient, ki je kadil v postelji.

Objavljeno
11. september 2013 20.47
Russia Fire
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Požar v psihiatrični bolnišnici nedaleč od kraja Veliki Novgorod na severozahodu Rusije je po zadnjih informacijah zahteval 37 življenj. Triindvajset od skupno 60 ljudi, kolikor jih je bilo v času požara v ustanovi, so po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti uspeli rešiti.

Preiskava vzrokov požara, ki je izbruhnil okoli 3. ure ponoči po lokalnem času, sicer še poteka, a po prvih podatkih ga je povzročil pacient, ki je kadil v postelji, ognjeni zublji pa so se nato hitro razširil po lesenem poslopju.

To je sicer le zadnja v vrsti podobnih tragedij v ruskih zdravstvenih institucijah. Aprila je tako v požaru v psihiatrični bolnišnici v mestu Ramenje severno od Moskve, v poslopju, ki je imelo na oknih rešetke, umrlo 38 ljudi, večinoma pacientov. Samo trije ljudje so preživeli.

Maja 2007 je požar v psihiatrični bolnišnici na jugu Rusije zahteval dve življenji, 12 ljudi pa je bilo ranjenih. Decembra 2006 je v požaru v rehabilitacijski kliniki za odvisnike od mamil v Moskvi umrlo 45 žensk. Pred tem je marca istega leta požar v bolnišnici na jugu Rusije zahteval 63 življenj.