V predsedniško tekmo še Jean-Marie Le Pen

Tekmecem za aprilske predsedniške volitve v Franciji se je pridružil tudi francoski skrajni desničar Jean-Marie Le Pen. Pred več kot 2000 privrženci Nacionalne fronte je predstavil svoj volilni program.

Objavljeno
26. februar 2007 11.34
Jean-Marie Le Pen pa poziva h glasovanju proti ustavi
Pariz - Tekmecem za aprilske predsedniške volitve v Franciji se je pridružil tudi francoski skrajni desničar Jean-Marie Le Pen. Pred več kot 2000 privrženci Nacionalne fronte je v nedeljo že predstavil svoj volilni program. V njem se med drugim zavzema za ustavitev priseljevanja in integracije z Evropo, ki po njegovem prepričanju Francijo pelje v katastrofo.

Le Penov ksenofobni program

78-letni Le Pen, ki se v predsedniško tekmo podaja petič in najverjetneje zadnjič, želi tudi odpraviti socialne pravice priseljencem in znova vzpostaviti nadzor nad državnimi mejami v Evropski uniji. Zavzema se za izstop Francije iz zveze NATO in zmanjšanje francoskega sodelovanja na tujem, podpira pa tudi smrtno kazen za hude zločine.

Za Le Pena so priseljenci glavni grešnji kozli

V nagovoru je Le Pen priseljevanje označil kot glavni vzrok za vsesplošno osiromašenost Francozov, pri čemer se je zavzel za strožji nadzor priseljencev in vrnitev nezakonitih priseljencev v njihovo domovino. Prizadeva si še za omejitev pravice do splava in po drugi strani predlaga vladne prispevke, s katerimi bi povečali rodnost.

"Ne moremo prezreti dejstva, da so današnje razmere katastrofalne," je bil odločen Le Pen, ki je tekmece obtožil, da so "francoske proizvode žrtvovali pred oltar Evrope". Po njegovih besedah mora naslednji predsednik ohraniti "non", s katerim so se francoski volivci na referendumu leta 2005 odzvali na predlog evropske ustavne pogodbe.

Le Pen, ki ima do 16. marca čas za uradno vložitev kandidature, je na predsedniških volitvah pred petimi leti osupnil državo, ko se mu je uspelo uvrstiti v drugi krog, v katerem se je pomeril s sedanjim predsednikom Jacquesom Chiracom in zbral približno 17 odstotkov glasov podpore.

Trenutno, dva meseca pred prvim krogom predsedniških volitev, v javnomnenjskih anketah Le Pen zaseda četrto mesto. Pred njim so, socialistka Segolene Royal in kandidat vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP), notranji minister Nicolas Sarkozy, in predsednik sredinske stranke UDF Francois Bayrou.