V Pretoriji oprostili Thatcherjeve prevratnike

Sodišče je oprostilo osem Južnoafričanov, ki so bili obtoženi poskusa državnega prevrata v Ekvatorialni Gvineji. Njegovo neuspelo izvedbo je financiral sin nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher.

Objavljeno
23. februar 2007 18.36
Mark Thatcher, sin nekdanje predsednice britanske vlade Margaret Thatcher, je obtožen sodelovanja pri pripravi državnega udara
Pretoria - Sodišče v južnoafriški Pretorii je oprostilo osem Južnoafričanov, ki so bili obtoženi poskusa državnega prevrata v Ekvatorialni Gvineji.

Oproščenim je pomagal sin britanske konzervativne premierke

Njihov primer je vzbudil svetovno pozornost, ko so avgusta 2004 v Cape Townu prijeli Marka Thatcherja , sina nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Slednji je leto kasneje priznal, da je nevede pomagal financirati poskus državnega udara, zaradi česar si je prislužil denarno kazen v višini 400.000 evrov.

61 dejavnih prevratnikov

Raymond Archer, Victor Dracula, Neves Matias, Mazanga Kashamana, Louis du Preez, Errol Harris, Maitre Ruakuluka in Simon Witherspoon so bili med tistimi 61 domnevnimi prevratniki, ki so jih 7. marca 2004 aretirali na letališču v Harareju. Po vrnitvi v Južnoafriško republiko pa so jih obtožili kršenja zakona o vojaški pomoči.

Večino so izpustili iz zapora v zimbabvejski prestolnici leta 2005, medtem ko Britanec Simon Mann, ki naj bi bil glavni načrtovalec poskusa državnega prevrata proti predsedniku Ekvatorialne Gvineje Teodoru Obiangu Nguemi, prestaja štiriletno zaporno kazen.