V pričakovanju poročila o podnebnih spremembah

Namen dvodnevne konference "državljanov zemlje" v Parizu je uskladiti in okrepiti mednarodna prizadevanja za dvig zavesti o ogroženosti okoljskega ravnovesja v svetu.

Objavljeno
01. februar 2007 10.00
Konferenca v Parizu
Ljubljana/Pariz - Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se bo v Parizu udeležil dvodnevne konference "državljanov zemlje" za svetovno upravljanje z okoljem, ki jo neposredno pred rednim letnim srečanjem okoljskih ministrov sveta sklicuje francoski predsednik Jacques Chirac. Na konferenci naj bi uskladili in okrepili prizadevanja za dvig zavesti o ogroženosti okolja, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Konference se bodo udeležili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, evropski komisar za okolje Stavros Dimas ter okoljski ministri evropskih, azijskih in afriških držav.

Namen konference je uskladiti in okrepiti mednarodna prizadevanja za dvig zavesti o ogroženosti okoljskega ravnovesja v svetu ter poenotiti mnenja o najpomembnejših ukrepih, ki čakajo sedanjo in prihodnje generacije za to, da bodo zmanjšale obstoječa tveganja. Namen pariške konference je tudi ukrepati za čimprejšnjo vzpostavitev Organizacije ZN za okolje (UNEO) kot instrumenta za učinkovitejše ravnanje sveta za izboljšanje okolja.

Sicer pa sočasno poteka tudi srečanje vodilnih klimatologov, ki se je v francoski prestolnici začelo v ponedeljek. Poročilo o podnebnih spremembah, ki ga bodo predstavili v petek, bo opozorilo na naraščanje temperature in gladine morja po vsem svetu. Dolgo pričakovani dokument, prvi po letu 2001, že zbuja zaskrbljenost med udeleženci, ker menda ni dovolj oster.

Francoski okoljevarstveniki: Drevi ugasnimo luči

V prizadevanjih proti klimatskim spremembam je skupina francoskih okoljevarstvenikov pozvala vse prebivalce Zemlje, naj drevi med 19.55 in 20. uro ugasnejo luči. Tako naj bi svetovnim voditeljem poslali jasno sporočilo, da je napočil čas za ukrepanje in da je treba prenehati z razsipno rabo energije.

V teh petih minutah bo planet počival, poudarjajo v skupini Zavezništvo za planet in dodajajo, da je potrebno opozoriti na kritičnost podnebnih razmer v svetu.

"Če bomo vsi sodelovali v tej akciji, bomo vplivali na medije in politiko, ki lahko resnično vplivajo na podnebne spremembe," skupina poziva na svoji spletni strani http://www.lalliance.fr/ in prek elektronskih sporočil.

Ob tem pojasnjujejo, da so datum 1. februar za kampanjo izbrali zato, ker bodo strokovnjaki Združenih narodov za podnebje na današnji dan v Parizu objavili nov dokument o podnebnih spremembah.