V pričakovanju sestavljanja nove vlade

Najverjetnejši bodoči premier Mario Monti ima pogojno Berlusconijevo podporo.

Objavljeno
13. november 2011 06.25
Posodobljeno
13. november 2011 06.25
Mo. S./STA
Mo. S./STA

RIM – V Italiji bodo po sobotnem odstopu premierja Silvia Berlusconija danes po napovedih potekala posvetovanja predsednika države Giorgia Napolitana s parlamentarnimi strankami o oblikovanju začasne tehnične vlade, ki jo bo najverjetneje vodil dvakratni evropski komisar, trenutno pa predsednik milanske zasebne univerze Bocconi Mario Monti.

Ima Berlusconijevo podporo, a le pod pogoji

Ta si bo očitno uspel zagotoviti široko podporo strank. Edina, ki mu še odločno nasprotuje, je Severna liga, medtem ko so mu v Berlusconijevem Ljudstvu svobode vendarle napovedali podporo, a le, če bo s svojim programom sledil reformnim priporočilom iz pisma Evropske centralne banke (ECB). Berlusconi je napovedal, da so pripravljeni svojo podporo odtegniti v vsakem trenutku.

Na sobotnem približno dveurnem pogovoru z Montijem naj bi Berlusconi kot pogoj za podporo njegovi vladi zahteval imenovanje Giannija Lette za podpredsednika, a imenovanja Berlusconijeve desne roke v vlado levica ne podpira.

Odstopil zaradi slabih javnih financ

Pot za odstop Berlusconija in imenovanje tehnične vlade se je odprla, ko je poslanska zbornica v soboto podprla varčevalne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Berlusconi je bil namreč prisiljen odstopiti zaradi vse slabšega položaja italijanskih javnih financ, svoj odstop pa je vezal na sprejetje varčevalnih ukrepov.