V primeru blokade bodo »veliki stroški«

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v nastopu pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu posvaril pred "velikimi stroški za Evropo", če bo češki predsednik Vaclav Klaus blokiral češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe.

Objavljeno
21. oktober 2009 14.36
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Strasbourg - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v nastopu pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu posvaril pred "velikimi stroški za Evropo", če bo češki predsednik Vaclav Klaus blokiral češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Da Klaus EU ne bi smel jemati za talca, pa je menilo več evropskih poslancev.

Barroso je v razpravi, posvečeni pripravam na skorajšnji vrh unije, dejal, da je EU pripravljena na to, da začne čim prej izvajati Lizbonsko pogodbo in izkoriščati njene prednosti.

 

Ministrica za evropske zadeve predsedujoče EU, Švedske, Cecilia Malmström pa je zatrdila, da vlaka z Lizbonsko pogodbo ni več mogoče zaustaviti. "Mislim, da bo kmalu prispel do končne postaje," je dejala. Pojasnila je še, da je švedsko predsedstvo v tesnem stiku s Češko, da bi rešili zaplet.

 

Češki predsednik Klaus je nedavno postavil nov pogoj za svoj podpis pod češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Zahteva, da bi bila Praga izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, ki je sestavni del Lizbonske pogodbe, saj bi to po njegovem lahko imeli posledice zaradi češkega odvzema premoženja Sudetskim Nemcem po drugi svetovni vojni.

 

Vodja največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, Joseph Daul je opozoril, da bi z ugoditvijo Klausovim zahtevam lahko prišlo do "odpiranja Pandorine skrinjice", sicer pa se mu zavlačevalni manever češkega predsednika ne zdi sprejemljiv.

 

Vodja liberalcev Guy Verhofstadt je ocenil, da Klaus nima druge izbire, kot da dokument podpiše, medtem ko je poslanka Zelenih Rebecca Harms voditelje članic EU, ki se bodo sestali prihodnji teden, pozvala, naj ne dopustijo, da bi imela Češka zaradi izsiljevanja predsednika boljše pogoje.

 

Socialist Hannes Swoboda se je zavzel za jasno stališče proti Klausu. Dejal je, da pozna skrbi Sudetskih Nemcev, saj mnogi danes živijo v njegovi domovini, vendar pa je treba "preteklost pustiti za seboj in pogledati v prihodnost".

 

Lizbonsko pogodbo, ki naj bi začela veljati do konca leta, so ratificirale vse članice EU razen Češke. Zahteve češkega predsednika bodo sicer ena od tem na vrhu EU v Bruslju 29. in 30. oktobra.