V Rimu danes pričakujejo prva imena ministrov

Tako imenovana tehnična vlada naj bi imela samo dvanajst članov, osredotočila se bo na gospodarsko rast in temeljite reforme.

Objavljeno
14. november 2011 07.33
Posodobljeno
14. november 2011 07.42
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim

Rim – Ekonomist, profesor, predsednik najbolj elitne italijanske zasebne univerze Bocconi in bivši evropski komisar Mario Monti je sinoči postal mandatar za sestavo nove italijanske vlade. Predsednik republike Giorgio Napolitano mu je podelil mandat po posvetovanjih z vsemi v parlamentu zastopanimi političnimi strankami.

Vse razen Severne lige, ki odhaja v opozicijo, so podprle Napolitanovo izbiro pri iskanju poti iz hude gospodarske in politične krize.

Največji stranki, Berlusconijevo Ljudstvo svobode in doslej opozicijski Demokrati, sta se zavzeli za zgolj in strogo strokovno vlado, brez sodelovanja in vmešavanja politikov. Tako rešitev je sprejel tudi večni razbijač Antonio Di Pietro, ki je še trenutek prej trmasto zahteval predčasne volitve.

Na Montijevi strani odločno stojijo sredinski, doslej opozicijski demokristjani in Finijevi odpadniki iz Berlusconijeve stranke, združeni v tako imenovanem Tretjem polu. Že pred pogajanji na Kvirinalu so Montija z vsemi močmi podprli v Industrijski zbornici. Predsednica delodajalcev Emma Marcegaglia, ki je zadnje mesece nosila zastavo napadov na Berlusconija, je ponosno povedala, da je Montijeva učenka.

Monti bo danes iskal podporo za ministrsko ekipo

Že danes v Rimu pričakujejo prva imena, med katerimi je pričakovati predvsem profesorje in nekdanje najbolj uspešne študente univerze Bocconi, ki je vzgojila gospodarsko, finančno in delodajalsko elito. Tako imenovana tehnična vlada naj bi imela samo dvanajst članov, osredotočila se bo na gospodarsko rast, temeljite reforme in boleče stroškovne reze. Pokojninsko reformo bo zelo verjetno zaostrila. Kljub nasprotovanju Severne lige, ki tega ni dovolila Berlusconiju, namerava menda udariti tudi po tistih, ki predpisano delovno dobo dosežejo pred starostnim mejnikom. Upokojitveno starost 67 let, ki jo je Berlusconi postavil za leto 2026, utegnejo premakniti na bližji datum.

Zaostrena utegne biti delovna zakonodaja, ki je bila v Italiji vedno jabolko spora in predmet napadov terorističnih organizacij. Razpon privatizacije državne lastnine še ni znan, vsekakor pa bo večji od tistega, ki ga je imel v mislih Berlusconi.

Od Montija pričakujejo veliko zmanjšanje stroškov politike, česar se ni mogel lotiti nihče izmed desnih ali levih politikov, ki so imeli venomer v mislih naslednje volitve. Modernizacija državne uprave, ki naj bi bistveno zmanjšala administrativni aparat, uvedla pa tudi obvezno mobilnost uslužbencev, bo tudi med reformami, ki jih doslej niso mogli izpeljati politiki, ko so se borili za naklonjenost državnega aparata.

Silvio Berlusconi je po odstopu hudo zagrenjen, užaljen in ponižan, saj so mu nasprotniki v soboto zvečer uprizorili ljudsko rajanje, podobno tistim ob osvoboditvah na koncu vojne. Obmetavali so ga z novčiči, mu vpili, da je burkež, potem pa po ulicah noreli pozno v noč. Njegovi somišljeniki, zbralo se jih je kakšnih 500, so sinoči odgovorili z zborovanjem pred Vitezovo rimsko rezidenco. Berlusconi pa je napovedal, da bo vsem nasprotnikom odgovoril z videonastopom, v katerem bo povedal svojo resnico.

Za padec vlade je Vitez obdolžil svojega nekdanjega najbližjega sodelavca Gianfranca Finija in italijansko tradicionalno pritlehno politično kulturo nevoščljivosti in spletk. Žalostno je slišati žvižge in žaljivke, je rekel Berlusconi.

Silvio Berlusconi, ki je še naprej najbogatejši državljan, lastnik največje zasebne televizijske mreže, časnikov, založb, zavarovalnic, bank in gospodar oglasnih agencij, je že napovedal, da bo vodil svojo stranko k novim zmagam. Analitiki menijo, da se za obstanek stranke lahko potrudi samo takoj po svojem padcu, sicer se bo Ljudstvo svobode razkrojilo in razpršilo.