V Romuniji vlada narodne enotnosti?

Po izglasovani nezaupnici vladi premiera Emila Boca je romunski predsednik predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti ter obenem zavrnil možnost vlade, ki bi jo sestavljali tehnokrati.

Objavljeno
14. oktober 2009 21.08
Da. O./STA
Da. O./STA
Bukarešta - Romunski predsednik Traian Basescu je po v torek izglasovani nezaupnici desnosredinski vladi premiera Emila Boca predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti. "Predlagal bi, da se preuči možnost vlade narodne enotnosti," je na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank v predsedniški palači dejal Basescu.

Predsednik je obenem zavrnil predloge nekaterih strank, da bi prehodno vlado, ki bi Romunijo vodila do predsedniških volitev 22. novembra, sestavljali tehnokrati.

 

Pred tem so tri opozicijske stranke - Socialdemokratska stranka (PSD), Narodno liberalna stranka (PNL) in Demokratična unija Madžarov v Romuniji (UDMR), ki jim je v torek uspelo strmoglaviti Bocovo vlado, za predsednika prehodne vlade predlagale župana mesta Sibiu Klausa Johannisa. Predsednik je njihov predlog zavrnil in svoje nasprotovanje utemeljil s tem, da se boji, da bi bila Johannisova tehnična vlada kot marioneta manipulirana s strani političnih strank.

 

Basescu je zavrnil tudi imenovanje neodvisnega premiera, saj je ocenil, da mora vsak premier prevzeti odgovornost za svojo vlado. Kot je ocenil, je tako edina prava možnost oblikovanje vlade, v kateri bi bile sorazmerno glede na svojo moč zastopane vse parlamentarne stranke. To je edini način, da se preprečijo nenehni spori in tekmovanja med strankami.

 

Poleg tega pa je Basescu že tudi nakazal, da je naklonjen imenovanju strokovnjaka centralne banke Luciana Croitoruja za predsednika prehodne vlade. Kot je dejal, želi na tem položaju videti nekoga, ki "govori jezik" Mednarodnega denarnega sklada.

 

Romunski parlament je v torek vladi Emila Boca izglasoval nezaupnico. Opozicija je Bocu med drugim očitala, da je po odločitvi PSD, da ne bo več sodelovala v vladi, oblikoval "nezakonito" začasno vlado, ki so jo sestavljali zgolj člani njegove Demokratsko liberalne stranke (PDL).