V Rusiji do smrti pretepli novinarja

Neznanci so v ruskem mestu Vladivostok do smrti pretepli ruskega televizijskega novinarja Borovka, medtem ko je njegov prijatelj še vedno na intenzivni negi bolnišnice.

Objavljeno
22. januar 2007 14.20
Varnost so zaostrili tudi v Moskvi
Moskva – Neznanci so v soboto v ruskem mestu Vladivostok do smrti pretepli ruskega televizijskega novinarja Konstantina Borovka, medtem ko je njegov prijatelj še vedno na intenzivni negi bolnišnice. Rusko tožilstvo je že sprožilo preiskavo napada, po mnenju Borovkovih sodelavcev pa novinarjeva smrt naj ne bi bila povezana z njegovim delom.

Borovko, ki je delal za televizijsko postajo v Habarovsku, se je s prijateljem vračal iz nekega kluba, ko ju je v Vladivostoku, kjer je študiral, napadla skupinah moških. Borovko je sicer kot novinar poročal predvsem o zabavi in kulturnih dogodkih, zato naj bi po mnenju sodelavcev šlo za navaden napad ali rop.

Rusija je sicer ena tistih držav, kjer umre največ novinarjev na svetu. Po podatkih Mednarodne zveze novinarjev (IFJ), ki so jih objavili januarja, je bilo v Rusiji od leta 2003 ubitih več kot 200 novinarjev. Med temi najbolj izstopa smrt znane ruske novinarke Ane Politkovske, znane kritičarke politike Kremlja zlasti v Čečeniji, ki so jo oktobra lani ubili pred njenim domom.

V zadnjih dneh je odmevala tudi smrt 53-letnega urednika turško-armenskega tednika Agos, Hranta Dinka, ki ga je v petek v Carigradu umoril 17-letnik. Ta je umor, ki je vzbudil ostre odzive mednarodne skupnosti, že priznal, svojega dejanja pa ne obžaluje.