V Rusiji eksplodiralo 4000 ton starega streliva

V eksplozijah ni bil poškodovan nihče. Policija je iz okoliških vasi pozneje evakuirala tisoče ljudi.

Objavljeno
09. oktober 2012 17.38
Posodobljeno
09. oktober 2012 17.47
RUSSIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Na vojaškem poligonu Donguz, ki leži približno 30 kilometrov od mesta Orenburg na jugu Rusije, je danes eksplodiralo 4000 ton starega streliva. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica vojaškega preiskovalnega direktorata Jevgenija Maltseva, je med drugim eksplodiralo 400 ton letalskih bomb in 1300 ton granat.

Policija je po eksplozijah zaprla ceste, ki vodijo do mesta Orenburg, in ustavila vlake, iz okoliških vasi pa evakuirala tisoče ljudi. Kljub temu, da ni bil po podatkih ruskega obrambnega ministrstva v eksplozijah poškodovan nihče, so pristojne oblasti na območje poslale več rešilcev in psihologov. V vaseh, ki ležijo v bližini poligona, in v mestu Orenburg, ocenjujejo tudi nastalo gmotno škodo.

Pristojne oblasti so poleg tega že odprle tudi preiskavo incidenta − domnevajo namreč, da je za eksplozije krivo zanemarjanje dolžnosti. Ruski časnika Izvestija je sicer poročal, da je najprej izbruhnil požar, šele potem pa so sledile eksplozije. Okoli 300 vojakov in častnikov je imelo tako dovolj časa, da so pobegnili s poligona. Vzrok za požar še ni znan.

Ruska vojska ima sicer veliko zalogo zastarelega streliva, ki pa je po pisanju AFP pogosto slabo vzdrževano in shranjeno. Eksplozije zato niso redke: maja so bili v eksploziji na vojaškem poligonu v regiji Habarovski kraj tako poškodovani trije vojaki; julija lani pa je bilo v eksploziji na odlagališču streliva v Udmurtiji poškodovanih 95 ljudi, več kot 20.000 pa so jih morali evakuirati.