V samomorilskem napadu 13 mrtvih

Pred policijsko akademijo v središču Bagdada se je davi razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo ubitih 13 Iračanov, 12 pa je ranjenih.

Objavljeno
21. december 2006 09.56
General John Abizaid, poveljnik ameriškega osrednjega poveljstva
Bagdad - Pred policijsko akademijo v središču Bagdada se je davi razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo ubitih 13 Iračanov, 12 pa je ranjenih.

Policijska akademija v okrožju Rusafa je bila že trikrat tarča napada, zato so v njeni okolici poostrili varnostne ukrepe, na ulici, kjer se nahaja, pa je prepovedan promet. Tokratni samomorilski napadalec, ki naj bi imel eksploziv pritrjen na telesu, je do akademije prišel peš.

Poveljnik odhaja v pokoj

Ameriški vojaški poveljnik na Bližnjem vzhodu, general John Abizaid, je v sredo v Bagdadu napovedal, da se bo sredi marca prihodnjega leta upokojil, so poročali ameriški mediji. Abizaid je sicer na novinarski konferenci skupaj z novim obrambnim ministrom ZDA Robertom Gatesom dejal, da njegova odločitev ni povezana z morebitnim nezadovoljstvom glede strategije do Iraka. Potomec libanonskih kristjanov Abizaid je položaj poveljnika centralnega poveljstva ZDA prevzel julija 2003 in ima pod seboj 200.000 vojakov na Bližnjem vzhodu, južni Aziji in rogu Afrike. V sredo je dejal, da vojaški poveljniki v Iraku in okolici resno razmišljajo o predlogu, da se poveča število ameriških vojakov v Iraku, predvsem v Bagdadu.

Pentagon želi 100 milijard dolarjev več

Pentagon želi dodatnih 99,7 milijarde dolarjev za tekoče ameriške operacije v Iraku in Afganistanu. To bi za letošnje proračunsko leto naneslo skupaj 170 milijard dolarjev. Samo vojna v Iraku je doslej ameriške davkoplačevalce stala 350 milijard dolarjev, vojna proti terorizmu drugje pa skupaj 150 milijard dolarjev. Nova prošnja Pentagona je bila oblikovana še preden je ameriški predsednik George Bush začel razmišljati o povečanju števila ameriških vojakov v Iraku. Predlog za dodatna sredstva naj bi bil podan kongresu skupaj z Bushevim rednim proračunskim predlogom za proračunsko leto 2008, ki se začne 1. oktobra.