V samomorilskem napadu pred bagdadsko univerzo enajst mrtvih

Davi se je zgodil samomorilski napad z avtomobilom bombo pred univerzo v šiitskem predelu Bagdada, ki je usmrtil 11 ljudi, 30 jih je bilo ranjenih. Medtem v Iraku poteka nenapovedan visok obisk.

Objavljeno
20. december 2006 13.23
Vsak dan nove smrtne žrtve v Iraku
Bagdad - Davi se je zgodil samomorilski napad z avtomobilom bombo na policijsko nadzorno točko pred univerzo v Bagdadu. Eksplozija bombe je usmrtila enajst ljudi, trideset jih je ranila. Večina žrtev naj bi bili študenti, med njimi pa so tudi trije policisti.
Napad se je zgodil na glavni ulici v četrti Karada, ki je bila nekoč eden premožnejših in najbolj mešanih predelov Bagdada, danes pa tam pretežno živijo šiiti.Medtem zgodil še en samomorilski napad, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, sedem je bilo ranjenih. Eksplozija je odjeknila v četrti Kasr pred uradom, kjer izdajajo potne liste.

Visoki nenapovedani obisk Iraka

Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je medrem prispel na nenapovedani obisk v Irak. V Bagdadu se je sešel z ameriškimi vojaškimi poveljniki in iraškim vodstvom. Gates se je nemudoma želel seznaniti z razmerami v državi, ki tone v državljansko vojno. "Namen obiska je iti na teren, poslušati poveljnike, govoriti z Iračani in videti, kaj se lahko naučim," je povedal Gates, novinarjem, ki so potovali z njim. Gates je na položaju obrambnega ministra le dva dni.

Irak je danes nenapovedano obiskal tudi poljski premier Jaroslaw Kaczynski. Kaszynski se je sešel z iraškim kolegom Nurijem al Malikijem. Poljska ima v tej zalivski državi 900 vojakov, njihova misija pa naj bi se iztekla 31. decembra, vendar je poljska vlada v torek predsednika prosila, naj jo podaljša.

V ZDA trenutno poteka razprava, ali v Irak napotiti dodatnih 30.000 vojakov, ki bi pomagali zajeziti sektaško nasilje, medtem ko odgovornost za varnost v državi prevzemajo Iračani. Število ameriških vojakov v Iraku je minuli teden padlo na 129.000, sicer pa jih je tam običajno okoli 140.000.

Koalicija voljnih predaja nadzor Iraka

Koalicijske sile pod ameriškim vodstvom so danes Iračanom predale nadzor nad južno provinco Nadžaf. Nadžaf je tretja od 18 iraških provinc, nad katero so nadzor prevzele lokalne varnostne sile.