V samomorilskem napadu umrlo 27 rekrutov

V samomorilskem napadu mladoletnega napadalca v mestu Mardan na severozahodu Pakistana je umrlo 27 vojaških rekrutov, okoli 35 je ranjenih. Odgovornost za napad so že prevzeli talibi, ki so sporočili, da je napad maščevanje za ameriške letalske napade in ofenzivo pakistanske vojske.

Objavljeno
10. februar 2011 10.01
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Islamabad - Mlad samomorilski napadalec se je, preoblečen v šolsko uniformo, razstrelil v močno varovanem vojaškem poslopju v mestu Mardan, ki leži približno 30 kilometrov od Pešavarja. Policija sicer poroča o 27 mrtvih, medtem ko je pakistanska vojska doslej potrdila 20 smrtnih žrtev.

Gre za najbolj smrtonosen bombni napad v Pakistanu, odkar se je lani na božični dan pred poslopjem Združenih narodov, kjer so razdeljevali hrano, razstrelila napadalka, ki je eksploziv skrivala pod burko. Tudi za ta napad so odgovornost prevzeli talibi, ki so hkrati zagrozili z novimi napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samomorilski napadi, za katere odgovornost običajno prevzamejo ali pa jo prevalijo na talibe in skrajneže, povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, so v Pakistanu skorajda vsakodnevna stalnica. V tovrstnih napadih je od julija 2007, ko so vladne sile iz mošeje v Islamabadu izrinile islamiste, umrlo več kot 4000 ljudi. Nasilje je večinoma skoncentrirano na plemenski severozahod države, kjer so si zatočišče poiskali člani Al Kaide in ga je Washington označil za najnevarnejše območje na svetu.