V samomorilskem napadu v Iraku sedem mrtvih

V samomorilskem napadu na policijsko postajo severovzhodno od iraške prestolnice je bilo danes ubitih najmanj sedem policistov, okoli 30 pa jih je bilo ranjenih.

Objavljeno
24. december 2006 12.26
Samomorilski napadalec naj bi ljudi najprej zvabil k sebi, nato pa sprožil eksploziv
Bagdad - V samomorilskem napadu na policijsko postajo severovzhodno od iraške prestolnice je bilo danes ubitih najmanj sedem policistov, okoli 30 pa jih je bilo ranjenih, je sporočila policija.

Po eksploziji, ki jo je sprožil samomorilski napadalec, je bila policijska postaja v kraju Mukdadija v provinci Dijala okoli 90 kilometrov severovzhodno od Bagdada še tarča topniškega obstreljevanja.

Na območju Dijale sta okoli 30 minut kasneje eksplodirali še dve ob cesti podtaknjeni bombi, pri čemer je bilo ranjenih 18 ljudi. Iraška policija je pogosto tarča sunitskih upornikov. Provinca Dijala je eden od centrov iraških upornikov, na območju pa je tudi pogosto sektaško nasilje.

V Iraku sta medtem življenje izgubila še dva ameriška vojaka. Kot je sporočila ameriška vojska, je bil en vojak ubit v sobotni eksploziji bombe na jugovzhodu Bagdada. Drugi vojak je bil ubit prav tako v soboto v bombnem napadu na vojaško patruljo jugozahodno od iraške prestolnice. S tem se je število v Iraku ubitih ameriških vojakov po začetku invazije v tej državi marca 2003 povzpelo na 2962.

Po obisku v Iraku Gates poročal Bushu

Novi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki se je v petek vrnil z obiska v Iraku, se je v soboto sestal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, s katerim sta se pogovarjala o spremembi politike ZDA v Iraku. Bush sicer tudi po sestanku z Gatesom, na katerem sta bila prisotna še ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley, pušča glede spremenjene ameriške strategije v tej državi "vse možnosti odprte".

Gates je Bushu poročal o svojih nedavnih pogovorih z iraškimi voditelji, ki so bili posvečeni predvsem načinom, kako okrepiti ameriško pomoč pri zagotavljanju varnosti v od nasilja uničenem Bagdadu. Novega ministra je v Iraku spremljal načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace.

Po vrnitvi v petek zvečer Gates sicer ni želel razkriti, ali bo predsedniku predlagal namestitev dodatnih ameriških vojakov in če bo, za kakšne okrepitve naj bi šlo. Je pa povedal, da je poveljniku ameriške vojske v Iraku, generalu Georgeu Caseyju, naročil, naj izdela podroben načrt, kako bi Iračani s pomočjo ZDA lahko v prestolnico vrnili varnost.

Gates se je v Bagdadu med drugim pogovarjal o okrepitvi ameriške vojske v Iraku na 140.000 pripadnikov in o tem, kaj bi s tem dosegli, kakšno je njegovo mnenje glede te ideje pa ni povedal. Ključno vprašanje je, ali bi dodatni vojaki sodelovali v bojih za zajezitev nasilja ali bi delovali kot svetovalci ter pomagali pri urjenju iraških enot.