V Šibeniku sklenili preiskavo proti Paravinji

Na vrsti je državno tožilstvo, ki bo sedaj odločilo, ali bo proti Paravinji vložilo obtožnico.

Objavljeno
04. november 2011 15.44
Posodobljeno
04. november 2011 15.53
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Preiskovalni sodnik v Šibeniku je danes zaključil preiskavo proti vozniku tovornjaka Draganu Paravinji, osumljenemu poskusa posilstva in umora 17-letne Antonije Bilić, ki je pogrešajo od sedmega junija.

Na vrsti je tako državno tožilstvo, ki bo sedaj odločilo, ali bo proti Paravinji vložilo obtožnico. Poleg tega se lahko tožilstvo odloči tudi za ustavitev kazenskega pregona proti Paravinji ali pa za razširitev preiskave proti njemu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Preiskava v Šibeniku je sicer pokazala, da je Paravinja vozil tovornjak po cesti, ob kateri je pri svoji domači vasi nedaleč od Drniša štopala Bilićeva. Potrdili so tudi, da je dekle vstopilo v tovornjak, saj so v njem z analizo DNK našli sledi njene krvi, sline in las.

Hrvaški mediji sicer dvomijo, da bo to dovolj za obtožnico, glede na to da ni nobenih dokazov, da je Paravinja Bilićevo dejansko tudi umoril. Kljub večmesečni obsežni preiskavi, v kateri je čez poletje vsak dan sodelovalo več sto policistov, namreč niso našli nobenih dodatnih sledi niti dekličinega trupla.

Poleg tega še vedno niso našli tahografa iz tovornjaka, ki bi potrdil smer, v kateri je usodnega junijskega dne vozil Paravinja. Sumijo, da je tahograf skril Paravinja, da bi s tem prikril sledi. Na Hrvaškem je bilo slišati vrsto kritik na način vodenja preiskave, ki jo je izvajala hrvaška policija.

Hrvaški mediji še spominjajo, da v hrvaškem pravosodju doslej ni bilo nobenega primera obsodbe za umor, ko niso uspeli najti posmrtnih ostankov žrtev, dodaja STA.

Primer Bilićeve je sicer razkril tudi nekaj drugih primerov posilstev in poskusov posilstev, zaradi katerih so Paravinjo obsodili na zaporne kazni v Srbiji in v BiH, kjer so ga po izginotju Bilićeve tudi prijeli. BiH je Paravinjo začasno izročila Hrvaški, dokler zapor, ki mu je bil izrečen zaradi poskusa posilstva na območju Sarajeva, ne postane pravnomočen.