V Siriji umrl še en državljan BiH

Na strani upornikov se v Siriji bojuje več kot petdeset državljanov Bosne in Hercegovine.

Objavljeno
23. september 2013 15.37
SYRIA-CONFLICT
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo – Parlament Federacije BiH je pred dnevi zavrnil predlog podpredsednika te entitete Mirsada Keba, ki je predlagal resolucijo, s katero bi pozvali državljane, naj ne sodelujejo in umirajo v tujih vojaških spopadih.

Mirovniška in dobronamerna resolucija bi nekoliko izboljšala mednarodni ugled države in vplivala na državljane, naj se ne žrtvujejo za tuje interese, je izjavil Kebo. Resolucijo so zavrnili, kmalu zatem pa je bilo potrjeno, da je še en prostovoljec umrl med vojaškimi spopadi v Siriji. Oče Derviša Halilovića oziroma Ebuja Omarja, kakor je sebi pravil umrli Derviš iz neke vasi pri Zenici, je potrdil smrt svojega sina, ki je pokopan v Siriji. Med napadom upornikov na vladne sile je granata zadela skupino prostovoljcev in tako se je končala Halilovićeva življenjska zgodba.

Mediji v BiH so izvedeli, da sta v tej akciji umrla še dva Bošnjaka iz Sandžaka. Štiri mesece pred tem je v Siriji umrl še en prostovoljec iz okolice Zenice. Po poročanju medijev je poleti v Alepu med osvobajanjem zajetih upornikov iz državnega zapora umrl vsaj en državljan BiH. Koliko ljudi iz Bosne je izgubilo življenje v Siriji, ni znano oziroma vsaj javnost tega ne ve, čeprav je ta od obveščevalne službe že pred nekaj časa zahtevala, naj ugotovi, kdo in kako vabi ter pošilja Bosance v smrt.

Na začetku vojne v Bosni je bil Halilović pripadnik vojske Republike BiH, nato se je pridružil odredu El Mudžahid in se preimenoval v Ebuja Omarja, kakor so mu od takrat pravili vsi njegovi znanci. Halilović se je v vasi blizu Zenice ukvarjal samo s kmečkimi opravili in tako vzdrževal družino. Živel je skupaj z očetom, ker se je ločil od žene, njegovi trije sinovi pa živijo pri njihovi materi.

Po dostopnih informacijah se v Siriji na strani upornikov bojuje več kot 50 državljanov BiH, večina je bila med vojno v Bosni in Hercegovini v odredu El Mudžahid. Državljani Bosne so se kot prostovoljci bojevali in umirali v Libiji, Afganistanu in Čečeniji. Nekateri salafijski portali izkazujejo spoštovanje prvemu umrlemu Bosancu v Čečeniji, Almirju Tahiroviću.

Skrb vzbujajoče je, da se oblast v državi, zlasti v Federaciji BiH, ne zmeni za takšne pojave, kar je bilo očitno tudi tokrat, ko parlament ni sprejel resolucije, s katero bi pozvali državljane BiH, naj ne sodelujejo v tujih vojaških spopadih.