V Sirijo prispela skupina strokovnjakov za razorožitev

Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja bodo sprva zgolj pregledali zaloge spornega sirskega orožja.

Objavljeno
01. oktober 2013 17.07
LEBANON-SYRIA-CONFLICT-CHEMICAL-WEAPONS-OPCW
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Iz Libanon je danes v Sirijo prispela 20-članska ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je v skladu z dogovorom med ZDA in Rusijo odgovorna za uničenje sirskih zalog kemičnega orožja.

Skupina strokovnjakov iz OPCW bo zaloge spornega orožja sprva pregledala, nato pa bodo nadaljevali z uničenjem. Na podlagi dokumentov, ki jih je pred dnevi OPCW poslal uradni Damask, je v 45 skladiščih po državi shranjenih več kot 1000 ton strupenega plina sarin in iperit ter drugih prepovedanih kemikalij.

Po poročanju BBC je pred strokovnjaki izredno težavna naloga. Prvič v zgodovini organizacije bo uničenje kemičnega arzenala potekalo medtem, ko v državi divja vojna. Po besedah sirskega ministra za zunanje zadeve Valida Mualema se vsaj sedem skladišč orožja nahaja na območjih silovitih spopadov.

Rusija in ZDA sta dogovor o uničenju sirskih zalog kemičnega orožja dosegli po smrtonosnem napadu na obrobju Damaska, v katerem je po trditvah ZDA umrlo več kot 1000 ljudi. Uradni Washington je krivdo kmalu po napadu 21. avgusta pripisal režimu Bašarja al Asada, kar pa ta, ob podpori Rusije, ostro zanika. Varnostni svet ZN je resolucijo ZN o Siriji soglasno podprl prejšnji teden.