V sirskem konfliktu ubitih več kot sto novinarjev

Po podatkih Novinarjev brez meja je Sirija trenutno najnevarnejša država za novinarje na svetu.

Objavljeno
29. avgust 2013 19.24
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Berlin − V sirski državljanski vojni je bilo doslej po podatkih nevladne organizacije Novinarji brez meja ubitih več kot sto novinarjev in medijskih aktivistov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Od pričetka upora proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada od marca 2011 je bilo ubitih 25 novinarjev in več kot 70 novinarskih aktivistov, ki se ne borijo v spopadih, temveč na spletu objavljajo poročila, fotografije in video posnetke demonstracij, napadov in spopadov, piše STA.

Poleg tega različne strani, vpete v konflikt, trenutno zadržujejo 14 tujih in 60 sirskih medijskih delavcev. Pri tem so skrb vzbujajoče aretacije in samovoljne obsodbe tako imenovanih šeriatskih sodišč na območjih pod nadzorom upornikov − v Alepu je eno od teh sodišč aretiralo fotografa, ki je javno pozval k oblikovanju demokratične države v Siriji.

A tudi sile režima ostro ravnajo z medijskimi delavci, saj jim na podlagi leta 2012 sprejetega protiterorističnega zakona grozijo zaporne kazni in prisilno delo, po pisanju STA še opozarjajo Novinarji brez meja.