V Sirti po koncu spopadov odkrivajo vse več trupel

Ekipe prostovoljcev so v Sirti odkrile 26 začasnih neoznačenih grobov.

Objavljeno
29. oktober 2011 14.40
Posodobljeno
29. oktober 2011 14.46
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Po padcu Sirte, rojstnega kraja pred dobrim tednom ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, v mestu še vedno odkrivajo številna trupla Gadafijevih borcev in civilistov, ki so umrli v spopadih med silami novih libijskih oblasti in Gadafiju zvestimi privrženci, pa tudi žrtev domnevnih letalskih napadov sil Nata, piše Slovenska tiskovna agencija.

Grobove so odkrili v obratu za prečiščevanje vode v okrožju številka dve, kjer so Gadafijevi borci nudili še zadnji odpor. Po besedah enega od prostovoljcev so samo v zadnjem tednu pokopali več kot 500 ljudi, vendar še naprej odkrivajo nova trupla. Povečini gre za trupla Gadafijevih borcev, ki so jih njihovi tovariši v naglici zakopali, medtem ko so sile novih oblasti stiskale obroč okoli Sirte.

V središču Sirte pa so po besedah nekega drugega prostovoljca odkrili več kot 50 trupel civilistov. Trupla, med njimi tudi žensk in otrok, ležijo zasuta pod ruševinami neke zgradbe, ki je bila uničena v bombnih napadih zveze Nato, dodaja STA.