V Slonokoščeni obali na shodu umorili tudi ženske

V nasilju, ki je izbruhnilo po novembrskih volitvah v Slonokoščeni obali, je le v minulem tednu življenje izgubilo okoli 50 ljudi, med njimi tudi šest žensk, ki so danes organizirale shod v podporo predsedniku Alassanu Ouattaru.

Objavljeno
03. marec 2011 18.26
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Abidžan - Iz misije Združenih narodov v Slonokoščeni obali so danes sporočili, da se nasilje in prelivanje krvi po spornih predsedniških volitvah nadaljujeta. Takrat sta zmago razglasila tako dotedanji predsednik Laurent Gbagbo kot njegov protikandidat Alessane Ouattara. Slednjega kot zmagovalca volitev priznava tudi mednarodna skupnost.

»V tednu dni je bilo ubitih petdeset ljudi,« je povedal tamkajšnji predstavnik odbora ZN za človekove pravice Guillaume Ngefa. Od začetka protestov je tako življenje izgubilo skoraj 400 ljudi, večina med njimi je volila za Ouattara.

V zadnjem tednu je zaradi izbruha spopadov moralo svoja domovanja zapustiti tudi več kot 200.000 prebivalcev Aboba, severnega dela Abidžana. Gbagbovi pripadniki so namreč ta teden v Abobo pripeljali več minometov, ki so jih razporedili po ulicah. Tam je danes življenje izgubilo tudi šest žensk, podpornic Ouattara, ki so jih postrelili pripadniki samooklicanega predsednika. »Uniformirani moški so se peljali mimo shoda in brezglavo streljali,« je povedala očividka incidenta Idrissa Diarrassouba. Namestnik župana Mohamed Dosso pa je dejal: »Eno od žensk je raztrgalo na koščke. Nikoli si nismo mislili, da bodo napadli tudi ženske.«

Da se razmere zaostrujejo, dokazuje tudi to, da so v državi utihnili mednarodni mediji, med njimi tudi britanski BBC. Prav tako so prebivalci severnega dela Slonokoščene obale, kjer je večina naklonjena Ouatttari, ostali brez elektrike in vode. Elektropodjetje je v uradni izjavi za javnost sporočilo, da za nastale razmere niso odgovorni, saj so njihove prostore v ponedeljek zasedli oboroženi neznanci. Več milijonov prebivalcev Slonokoščene obale, ki so ostali brez elektrike, nimajo alternativnega sistema za proizvajanje električne energije. Težave imajo tudi tamkajšnje bolnišnice in humanitarne organizacije.

Gbagbova vlada je za nastale probleme obtožila Evropsko unijo. Kot pravijo, zaradi embarga ne morejo dobiti rezervnih delov, s katerimi bi znova zagnali obrate za proizvodnjo električne energije. Podporniki Ouattara, ki po dveh mesecih državo še vedno vodijo iz hotela, so dejanje označili za zločin proti človeštvu.

Zaradi stopnjevanj nasilja tamkajšnji predstavniki Združenih narodov svarijo, da je država vse bližje novi državljanski vojni med severom in jugom. V sporu so v preteklih mesecih zaman poskušali posredovati mnogi visoki predstavniki regije, med njimi tudi posebni odbor Afriške unije. Gbagbo je vse predloge zavrnil, med njimi tudi ponudbo Združenih držav Amerike, ki so mu ponudile mesto profesorja na bostonski univerzi.