V smrt že drugi pilot Rdečih puščic

Že avgusta je strmoglavil njegov kolega John Egging.

Objavljeno
09. november 2011 18.36
Posodobljeno
10. november 2011 20.00
A. O.
A. O.

BORNEMOUTH – Letošnje leto je za ekipo Red Arrows črno, saj so v torek dopoldne v čudni nesreči izgubili še enega izmed svojih pilotov, letalskega poročnika Seana Cunninghama. Pred manj kot tremi meseci je tragično že umrl 33-letni pilot John Egging, čigar letalo je strmoglavilo med nastopom v angleškem Bornemouthu. Po poročanjih nekaterih medijev naj bi imela oba pilota težave s sedežem za izstreljevanje. Slovenci smo bili tako med zadnjimi, ki so še videli nastop legendarne ekipe akrobatskih pilotov v polni zasedbi, saj so ob letošnjem letalskem mitingu AvioFun 2011 še junija uganjali akrobatske vragolije na mariborskem nebu.

Podrobnosti in vzroki nesreče (še) niso znani

Zagotovo so vsem obiskovalcem letošnjega srečanja v Mariboru najbolj ostali v spominu prav Red Arrowsi, ki so na nebu uprizorili nepozabno predstavo in s svojimi zahtevnimi akrobacijami in formacijami ob hkratnem spuščanju barv iz izpuhov svojih reaktivnih letal navdušili vse, od starih do mladih. Lahko si štejemo v čast, da smo imeli priložnost, pa čeprav od daleč, spoznati te izjemne, nadarjene in svetovno znane mlade pilote, med katerimi sta bila tudi poročnika Egging in Cunningham. Že 20. avgusta je življenje izgubil prvi potem, ko je bil izstreljen iz sedeža med nastopom na mitingu v Bornemouthu, njegovo letalo pa je malo zatem strmoglavilo. Johnovo truplo so našli očividci lebdeče v bližnji reki Stour, njegov sedež pa je ležal nekaj sto metrov stran. Podrobnosti in vzroki nesreče sicer še niso znani, vendar pa je bil za nesrečo morda kriv prav letalski sedež.

Izguba dveh izjemnih pilotov

Okoliščine torkovega dogodka pa so še nenavadnejše, saj je Seana izstrelilo iz kabine letala tipa hawk T1, medtem ko je bilo to še na tleh. Vrglo ga je kar 60 metrov v zrak, nato pa nazaj na trda tla. Na kraj nesreče, v bazo ekipe stantonske Kraljeve letalske sile v Lincolnshiru, so prihiteli reševalci, ki so oskrbeli 35-letnika in ga nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer pa je pozneje umrl. Letala Rdečih puščic so že imela težave s sedeži in so zato lani prizemljili celotno floto reaktivcev Kraljevih britanskih sil hawk T1, specializiranih za nizko letenje. Zakaj se je zgodila nesreča Cunninghama in ali je zanjo kriva človeška napaka ali pa morda napaka na sedežu, bodo poskušali odkriti z neodvisno preiskavo, vsekakor pa je jasno, da je ekipa letalskih akrobatov izgubila dva izjemna človeka.

Akrobatska letalna ekipa Red Arrows je bila ustanovljena leta 1965, avgustovska nesreča s smrtnim izidom pa je bila prva tovrstna po letu 1988. Po Eggingovi smrti so člani ekipe leteli v formacijah, ki se po navadi izvajajo z devetimi, le z osmimi letali, v polni zasedbi in z dvema novima pilotoma pa načrtujejo, da bodo poleteli že marca prihodnje leto.