V sobotnem nasilju v Iraku več kot 70 mrtvih

Nasilje v Iraku je v zadnjem času močno poraslo in je doseglo najvišjo raven po letu 2008.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.53
IRAQ-UNREST-BOMBING-FILES
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Bagdad - Sobotno nasilje je v Iraku terjalo najmanj 73 življenj. Najbolj krvav je bil napad na šiitske romarje na severu Bagdada, v katerem je bilo zvečer ubitih okoli 50 ljudi, še 75 jih je bilo ranjenih. V mestu Mosul na severu Iraka sta bila pred tem ubita dva iraška novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot ob tem dodaja AFP, je nasilje v Iraku v zadnjem času močno poraslo in je doseglo najvišjo raven po letu 2008. Krepijo se strahovi, da bo država znova zapadla v krvavo sektaško nasilje med suniti in šiiti, kakršno je divjalo v letih 2006 in 2007.

Napad na šiitske romarje, ki so sicer pogosto tarča nasilja v Iraku, je odjeknil v soboto popoldne v bagdadski soseski Adamija. Ni povsem jasno, ali se je najprej razstrelil samomorilski napadalec, nato pa je še eksplodirala bomba, ali pa je smrt kakih 50 romarjev zakrivil le samomorilski napad.

Pred tem so napadalci v Mosulu ustrelili dopisnika in snemalca iraške televizije Šarkija. Ubita sta poročala o varnostnih silah in uradnikih v tem mestu, zaradi njunega dela pa so jima oboroženi skrajneži, ki nasprotujejo iraški vladi, grozili s smrtjo, so pojasnili na omenjeni televiziji.