V šolah prepoved naglavnih rut

Flamsko govoreča belgijska regija Flandrija bo prepovedala nošenje muslimanskih naglavnih rut v javnih šolah so po desetih dneh vnete razprave z islamsko skupnostjo.

Objavljeno
12. september 2009 19.41
Slovenski srednješolki v muslimanskem centru v Zagrebu.
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Bruselj  - Flamsko govoreča belgijska regija Flandrija bo prepovedala nošenje muslimanskih naglavnih rut v javnih šolah, so v petek, po desetih dneh vnete razprave z islamsko skupnostjo, sporočile tamkajšnje oblasti. Doslej se je sicer vsaka šola v Flandriji lahko o tem odločala sama, sodišče pa je sedaj odločilo, da to ni več mogoče.

Odločitev pristojnih oblasti v regiji začne veljati takoj, šole, ki doslej še niso uveljavile prepovedi nošenja islamskih naglavnih rut - te prekrivajo lase, ne pa obraza - pa morajo to storiti v roku enega leta.

Doslej se je namreč vsaka šola v Flandriji lahko sama odločila, ali bo prepoved uveljavila ali ne. Približno tretjina od 700 šol je ruto prepovedala, tretjina jo je izrecno dovolila, tretjina pa ni sprejela nikakršnega pravila. Prednost tovrstne ureditve, ki je šolam omogočala posvetovanje z lokalno skupnostjo, naj bi bilo predvsem zmanjševanje napetosti.

A do težav je prišlo 1. septembra, ko sta šoli v mestu Antwerpen in Hoboken uvedli svojo lastno prepoved. Kot sta utemeljili, je bil ukrep potreben, ker so nekatera dekleta sošolci prisilili v nošenje naglavnih rut.

Odločitev šol je naletela na proteste muslimanskih učencev, obenem pa se je muslimanska učenka odločila zakonitost ukrepa spodbijati na sodišču. To je odločilo, da sta šoli prekoračili svoje pravice ter da morajo pristojne oblasti sprejeti enotno odločitev o tovrstni prepovedi.