V Somaliji novi spopadi

V Somaliji se nadaljujejo hudi spopadi med silami somalijske Zveze islamskih sodišč in somalijske prehodne vlade. VS ZN pa se glede poziva k prekinitvi ognja v Somaliji sooča z neenotnostjo.

Objavljeno
27. december 2006 10.08
V Somaliji je prišlo do novih spopadov
Mogadiš/New York, 27. decembra - V Somaliji se danes nadaljujejo hudi spopadi med silami somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) in silami somalijske prehodne vlade, ki jo podpira etiopska vojska. Medtem pa se Varnosti svet ZN na torkovem izrednem zasedanju ni mogel poenotiti glede poziva k prekinitvi ognja v Somaliji, zato bodo članice razpravo nadaljevale tudi danes.

Po navedbah lokalnih prebivalcev je do novih spopadov prišlo po tem, ko so sile UIC začele streljati na etiopske sile okoli 50 kilometrov severno od Jowharja, da bi slednjim preprečile napredovanje proti jugu.

Civilisti v vse večji nevarnosti

Posebni predstavnik generalnega sekretarja ZN za Somalijo Francois Lonseny Fall je medtem v torek seznanil VS ZN s položajem v državi in opozoril, da je ta vse slabši, zaradi česar je pozval k ukrepanju za prenehanje nasilja. VS ZN v torek ni dosegel soglasja o predsedniški izjavi, zato se bo razprava nadaljevala danes.

Francois Lonseny Fall je dejal, da so v Somaliji, kjer je etiopska vojska sprožila ofenzivo proti islamistom, civilisti v vse večji nevarnosti in da jih je na tisoče moralo zapustiti svoje domove. Etiopska vojska podpira prehodno vlado Somalije pri boju proti islamistom, ki nadzirajo večino države. Fall je še dejal, da so prizadevanja za obnovitev mirovnih pogajanj doživela resen udarec, spopadi pa so še poslabšali humanitarni položaj.

Predsedujoči VS ZN v decembru Katar je dal v obtok osnutek predloga predsedniške izjave, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja in umik vseh tujih enot, še posebej etiopskih. Vendar se nekatere članice VS na čelu z ZDA in Rusijo ter Kitajsko ne strinjajo s tem ter menijo, da je potrebno najprej obnoviti pogajanja in doseči politični dogovor, preden bi se mednarodne enote lahko umaknile.

Etiopska vojska proti Mogadišu

Somalijska prestolnica Mogadiš je pod nadzorom sil UIC, vendar se ji približujejo enote etiopske vojske, skupaj z vojsko somalijske prehodne vlade, zaradi česar območju grozi velik spopad. Islamistični vodja Šarif Ahmed je v torek dejal, da se ne bodo predali in da se umikajo le "taktično". Etiopska letala so v ponedeljek že bombardirala letališče v Mogadišu, da bi preprečile oskrbo islamistov iz tujine.

Somalijski premier Ali Mohamed Gedi je v ponedeljek branil posredovanje etiopske vojske kot upravičeno, ker naj bi islamisti grozili Etiopiji. Šejk Ahmed pa sicer trdi, da njegovo gibanje ni povezano z mednarodnimi teroristi in poziva svet, naj ustavi etiopsko vojsko. Islamisti nadzirajo večino južnega in osrednjega dela države, prehodna vlada pa ima sedež v mestu Baidoa 225 kilometrov severozahodno od Mogadiša.

UIC afriški talibani?

UIC nekateri primerjajo s talibani v Afganistanu, vendar njegov vodja Šejk Ahmed odločno zanika vsakršne primerjave ali povezave s talibani ali teroristično mrežo Al Kaido. Varnostni svet ZN je 6. decembra priznal prehodno somalijsko vlado in pooblastil afriške enote, da zaščitijo njene voditelje. Doslej še nobena država razen Etiopije ni sprejela ponudbe.

V Somaliji vlada brezvladje od leta 1991, ko so različne skupine oborožencev strmoglavile diktatorja Mohameda Siada Barreja, nato pa se spopadle med sabo. Posredovanje ZN ni bilo uspešno in šele pred dvema letoma se je oblikovala vlada, ki pa ni nikoli prav zaživela. Islamisti so junija prevzeli nadzor nad Mogadišem in večjim delom države.