V Somaliji razglasili izredne razmere

Somalijske vladne sile so vstopile v "nekatere predele Mogadiša", je povedal somalijski premier Ali Mohamed Gedi in dodal, da želi nadzor nad mestom uskladiti z voditelji civilne družbe.

Objavljeno
28. december 2006 19.56
Vojska somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) so danes zapustile prestolnico Mogadiš
Mogadiš - Somalijske vladne sile so po besedah somalijskega premiera Alija Mohameda Gedija vstopile v "nekatere predele Mogadiša", potem ko so ga s pomočjo etiopskih sil najprej obkolile. Pred tem so sile somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) zapustile Mogadiš, lokalne milice, privržene vladi, pa so zavzele tamkajšnje strateške položaje in prevzele nadzor na mednarodnim letališčem in pristaniščem. Prehodna vlada je razglasila izredne razmere v državi, ZN pa svarijo pred valom somalijskih beguncev.

Gedi, ki je skupaj z ministrom Huseinom Aididom in policijskim komisarjem Alijem Madobo, ki so jih sile UIC junija pregnale iz Mogadiša, prispel v mestno občino Afgoje, kakih 20 kilometrov daleč od Mogadiša, je ob vstopu vladnih sil v Mogadiš poudaril, da želi nadzor nad Mogadišem uskladiti z voditelji civilne družbe in verskimi voditelji, ne pa tudi s pripadniki UIC.

Somalijske vladne sile so sicer Mogadiš, iz katerega jih je poleti pregnal UIC, dosegle ob podpori etiopskih sil, ki so v nedeljo napovedale vojno Zvezi islamskih sodišč. Etiopski premier Meles Zenawi je tako obljubil, da bo porazil islamsko gibanje, obenem pa izrazil upanje, da bodo boji končani v nekaj dneh ali vsaj v nekaj tednih. "Razpravljamo o tem, kaj moramo storiti, da Mogadiš ne bi potonil v kaos. Ne bomo pustili, da Mogadiš zgori," je še dejal Zenawi, ki je kasneje dodal, da so njegove sile med spopadi ubile že okoli 2000 do 3000 pripadnikov sil UIC.

V državi razglašene izredne razmere

Da vladne sile ne predstavljajo nobene grožnje prebivalcem Mogadiša, je pred tem zatrdil tudi somalijski predsednik Abdulahi Jusuf. "Vlada se je zavezala, da bo vsak problem, ki bi lahko pestil Somalijo, reševala skozi dialog in na miren način," je dejal in zagotovil, da vladne sile "neumorno" delajo za "rešitev našega naroda in obnovo vašega dostojanstva in časti".

Vladni odbor za nacionalno varnost je v državi medtem razglasil izredne razmere. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik somalijske vlade Abdirahman Dinari, bo vlada v času izrednih razmer zagotovila obnovitev miru po vsej državi, še posebej v Mogadišu, ter razorožitev vseh strani.

Vodja islamskega gibanja Abdirahman Džanakov pa je medtem pojasnil, da je svojim silam ukazal zapustiti Mogadiš, da bi preprečil prelivanje krvi. "S sovražnikom in njegovimi podrepniki se želimo soočiti proč od civilistov," je še pojasnil Džanakov. "Mesto smo zapustili, da bi preprečili bombardiranje etiopske vojske, ki izvaja genocid nad somalijskim narodom," je dejal šejk Ahmed. Islamski borci so se v minulih dneh umaknili iz več mest, pri čemer je šlo po besedah njihovih voditeljev za spremembo vojaške strategije.

ZN svarijo pred valom somalijskih beguncev

Varnostni svet ZN medtem v sredo ni uspel doseči dogovora o osnutku besedila, ki bi zahteval takojšen umik vseh tujih enot in končanje vojaških operacij v Somaliji. Po podatkih Združenih narodov naj bi zaradi spopadov prišlo do vala okoli 50.000 beguncev, ki naj bi zatočišče iskali v sosednjih državah. Opozorili so, da je več tisoč Somalcev že zapustilo domove ter hkrati posvarili pred nadaljnjim poslabševanjem tamkajšnjih humanitarnih razmer.

Pred Jemnom so tako že zajeli štiri plovila z okoli 515 begunci iz Somalije, od katerih jih okoli 140 še pogrešajo, 17 pa jih je umrlo. Zaradi krize v Somaliji je samo letos v Jemen sicer že pribežalo okoli 28.000 Somalcev, ki tu avtomatično dobijo status azilantov, ne pa statusa begunca. V Jemnu se trenutno že nahaja okoli 88.000 somalijskih beguncev.

ZN so medtem že evakuirali 13 delavcev nevladnih organizacij in uslužbenca Svetovnega programa za hrano (WFP). Prihajali so iz Kenije, Švice, Južne Koreje, ZDA, Norveške, Velike Britanije in Ugande. Že včeraj je WFP po zaprtju meja odpoklicala svoje letalske uslužbence, zagotovili pa so, da njihove akcije niso ogrožene