V Somalijo le polovica od 8000 vojakov

Voditeljem držav članic Afriške unije do zaključka dvodnevnega vrha v Etiopiji ni uspelo zagotoviti obljubljenega števila mirovnih sil za Somalijo.

Objavljeno
31. januar 2007 12.10
Nemirom v Somaliji ni videti konca.
Adis Abeba - Voditeljem držav članic Afriške unije (AU) včeraj ni uspelo zagotoviti zadostnega števila vojakov, ki bi jih v okviru mirovne misije napotili v Somalijo.

Kot je po včerajšnjem zaključku dvodnevnega vrha v Adis Abebi povedal predsedujoči AU John Kufuor je članicam uspelo zagotoviti le polovico od obljubljenih 8000 vojakov. Kufuor je še dodal, da poziv afriškim voditeljem še vedno velja, države pa naj enote prispevajo čim prej.

AU je že pred vrhom odobrila namestitev okoli 8000 predstavnikov mirovnih sil v Somaliji, vendar so doslej pripravljenost, da prispevajo svoje vojake izrazile le Uganda, Malavi in Nigerija.

Enote AU naj bi v Somaliji nadomestile etiopske sile, ki so pred mesecem skupaj s prehodno somalijsko vlado z oblasti spodnesle pripadnike Zveze islamskih sodišč.

Voditelji držav članic AU so v ponedeljek za zaprtimi vrati za predsedujočo uniji izvolili Gano, ki bo 53-člansko organizacijo vodila eno leto. Čeprav bi moral v skladu s sistemom rotacije predsedovanje prevzeti Sudan, je bil, kot že lani, tudi tokrat prezrt.

V Somaliji se medtem spopadi nadaljujejo. Ponoči so neznanci obstreljevali vojaško postojanko etiopske vojske severovzhodno od Mogadiša. V prestolnici pa je odjeknilo pet močnih eksplozij.