V Španiji aretirali vodjo političnega krila ETE

Španska policija je aretirala voditelja prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije ETA Arnalda Ortegija, ker se ni mogel udeležiti pričetka svojega sojenja v Madridu

Objavljeno
21. marec 2007 19.16
Policija išče skrite bombe
Madrid - Španska policija je danes aretirala enega najvidnejših baskovskih politikov, voditelja prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije ETA (Batasune) Arnalda Ortegija, ker se ta, domnevno zaradi obilice snega, ki naj bi mu preprečil pot, ni udeležil pričetka svojega sojenja v Madridu. Ortegi, ki je že večkrat stal pred sodiščem, je tokrat obtožen, da je hvalil terorizem.

Sodišče je presodilo, da vremenske razmere niso bile dovolj velika ovira, da bi opravičile Ortegijev izostanek ter ukazale njegovo aretacijo. Pred sodnika ga bodo tako danes privedli policisti.

Voditelj Batasune se mora tokrat zagovarjati zaradi svojih besed med pogrebom domnevne članice ETA Olaye Castresana, ko je padle člane ETA hvalil kot domoljube. Hvaljenje terorizma je namreč v Španiji kaznivo dejanje.