V spopadih ubitih 40 tamilskih tigrov

V spopadih med med pripadniki tamilskih tigrov in šrilanško vojsko e bilo ubitih najmanj 40 upornikov.

Objavljeno
21. januar 2007 15.04
Šrilanške vladne sile
Kolombo - V zadnjih spopadih med pripadniki Osvobodilnih tigrov tamilskega Eelama (LTTE) in šrilanško vojsko na nemirnem vzhodu otoške države je bilo ubitih najmanj 40 pripadnikov tamilskih tigrov, je danes sporočila šrilanška vojska. Medtem so uporniki izvedli samomorilski napad na tujo trgovsko ladjo.

Po besedah tiskovnega predstavnika vojske Prasada Samarasingheja je vojska v davišnjih spopadih ubila najmanj 18 pripadnikov tamilskih tigrov, ločeno pa so našli še 22 trupel upornikov po sobotnem napadu na več uporniških oporišč v vzhodni pokrajini Batticaloa.

Medtem so uporniki napadli neko tujo trgovsko ladjo, na kateri so posadko sestavljali Indonezijci, Indijci in Šrilančani. Kakšna usoda jih je doletela, zaenkrat še ni znano, je pa šrilanška vojska na območje poslala mornarico, ki je zaradi srditih spopadov že poklicala na pomoč tudi letalstvo.

Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983, do sklenitve premirja pa je prišlo februarja 2002. Mirovna pogajanja so se s pomočjo posredovanja Norveške začela septembra 2002, zastala pa so aprila 2003, predvsem zaradi vztrajanja upornikov pri obsežni avtonomiji.