V spopadih v Afganistanu ubitih najmanj 27 upornikov

V spopadu afganistanske policije in domnevnih upornikov v zahodnem Afganistanu je bilo ubitih najmanj dvajset upornikov, trije policisti pa so bili ranjeni.

Objavljeno
02. februar 2007 16.35
Afganistan spopadi
Kabul - V spopadu afganistanske policije in domnevnih upornikov v zahodnem Afganistanu je bilo ubitih najmanj dvajset upornikov, trije policisti pa so bili ranjeni, je povedal predstavnik notranjega ministrstva Zemaraj Bašari. Prav tako pa so danes koalicijske sile pod vodstvom ZDA na vzhodu Afganistana v letalskem napadu ubile najmanj 7 domnevnih upornikov.

Spopad med afganistanskimi policisti in uporniki se je začel, ko so uporniki napadli afganistanske policiste s treh strani. Policija je na območje spopada takoj napotila okrepitve, zveza NATO pa je poslala vojaška letala, je dejal predstavnik mejne policije general Mohamed Daud Ahmadi. Koalicijske sile pa so v vzhodni provinci Paktika z letali napadle skupino sedmih upornikov, ki je pripravljala raketni napad.

Vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi (SACEUR) general John Craddock je medtem v danes objavljenem intervjuju za britanski časnik Financial Times izjavil, da bodo sile zveze NATO okrepile prizadevanja za prevzem nadzora nad afganistanskim delom državne meje s Pakistanom. "Zveza NATO mora v sodelovanju s Pakistanom poskusiti zmanjšati, če že ne preprečiti, nezakonito prečkanje meje," je dejal Craddock, ki se z letalom vračal s srečanja s pakistanskimi vojaškimi poveljniki v Islamabadu.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf pa je danes izjavil, da bo Pakistan na meji z Afganistanom postavil 35 kilometrov ograje s čimer bo omejil nezakonito prečkanje meje. Vendar pa je hkrati poudaril, da morajo svoj del odgovornosti za nadzor meje prevzeti tudi sile zveze NATO in koalicijske sile. Dodal je tudi, da se je v javnosti ustvarilo "zmotno prepričanje, da Talibani prihajajo iz Pakistana, kar pa ni res".