V spopadih v Afganistanu ubitih najmanj 60 ljudi

V spopadih na zahodu Afganistana je bilo ubitih najmanj 50 talibskih upornikov. Spopadi so izbruhnili potem, ko so uporniki v provinci Farah napadli človekoljubni konvoj Združenih narodov.

Objavljeno
13. september 2009 15.03
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Kabul  - V spopadih na zahodu Afganistana je bilo v soboto ubitih najmanj 50 talibskih upornikov. Spopadi so izbruhnili potem, ko so uporniki v provinci Farah napadli človekoljubni konvoj Združenih narodov in pri tem ubili 10 vojakov.

Uporniki so konvoj napadli z ob cesti podstavljeno bombo, pri čemer so umrli trije ameriški in sedem afganistanskih vojakov, ranjenih pa je bilo 12 ljudi. Koalicijske sile so nato odgovorile z zračnim napadom in pri tem ubile 50 talibskih upornikov, so ob tem sporočili predstavniki lokalnih oblasti. Tiskovni predstavnik lokalnih sil Abdul Basir Gori je ob tem še dodal, da je območje še vedno pod nadzorom talibov, zato ni mogoče potrditi, ali so bili v napadih morda ubiti tudi poveljniki talibskih upornikov.

Talibski uporniki, ki so bili v Afganistanu na oblasti dobrih pet let pred vojaško invazijo pod vodstvom ZDA, so trenutno sicer najaktivnejši v južnih in vzhodnih predelih Afganistana. Vse pa kaže, da so v zadnjem času svoje aktivnosti začeli izvajati tudi na zahodu in severu države.

Po nekaterih ocenah naj bi bili talibi stalno prisotni na 80 odstotkih ozemlja Afganistana, svoje aktivnosti pa naj bi vsaj občasno izvajali tudi na 17 odstotkih preostalega ozemlja. V državi je sicer trenutno v okviru mednarodnih sil nameščenih preko 100.000 vojakov, izmed katerih jih je več kot dve tretjini ameriških. Prav ZDA naj bi svojo prisotnost v Afganistanu še okrepile in v državo poslale še dodatnih 20.000 vojakov.