V spopadih v Bagdadu ubitih 30 upornikov

V ostrih spopadih med uporniki in iraškimi ter ameriškimi silami v Bagdadu je bilo ubitih 30 upornikov. Žrtve preštevajo tudi drugod po državi.

Objavljeno
25. januar 2007 14.20
Bagdad - Na bagdadski ulici Haifa so v sredo ves dan potekali ostri boji med uporniki in ameriškimi ter iraškimi silami, v katerih je bilo ubitih 30 upornikov, 27 so jih aretirali, je danes sporočilo iraško ministrstvo za obrambo. Do spopadov je prišlo v okviru operacije za razpršitev nezakonitih milic in prevzem nadzora nad iraško prestolnico.

Sile na tleh so iz zraka podpirali tudi ameriški vojaški helikopterji, po navedbah bolnišničnih in policijskih virov pa je bil med spopadi ubit tudi najmanj en civilist, sedem je bilo ranjenih. Ameriška vojska je ločeno poročala, da je bil v sredo v spopadih v Bagdadu ubit tudi ameriški vojak, ni pa jasno, ali je bil ubit v spopadih na ulici Haifa.

Nasilje je v sredo znova pretresalo vso državo. Ubitih je bilo skupno najmanj 69 ljudi, med katere prištevajo tudi 33 trupel ljudi, pri katerih so odkrili sledi mučenja, in ki so jih našli na različnih lokacijah po Bagdadu. Tudi današnji dan ni bil dosti mirnejši, že zjutraj je namreč na priljubljeni tržnici v središču prestolnice odjeknila eksplozija avtomobila bombe, v kateri je življenje izgubilo sedem mimoidočih, 27 ljudi je bilo ranjenih.

Danes je znanih nekaj več podrobnosti o v torek strmoglavljenem helikopterju ameriškega zasebnega varnostnega podjetja in smrti petih ameriških civilistov. Štirje izmed petih so bili ustreljeni v zatilje, ni pa znano, ali so bili ustreljeni živi ali po smrti, je razkril neimenovani ameriški uradnik. Odgovornost za njihovo smrt so ločeno prevzele kar tri sunitske uporniške skupine, in sicer 1920 revolucionarne brigade, Islamska vojska in skupina Ansar al Suna.

Izrek smrtne kazni preložili

Formalni izrek smrtne kazni za nekdanjega iraškega podpredsednika in ožjega sodelavca usmrčenega Sadama Huseina, Taho Jasina Ramadana, načrtovan za danes, pa je sodišče v Bagdadu po medtem preložilo na 12. februar. Ramadan je bil sicer na sojenju zaradi poboja v vasi Dudžail obsojen na dosmrtno ječo, a je nato iraško posebno sodišče, pristojno za zločine nekdanjega režima, odločilo, da je zaporna kazen zanj "preblaga".