V spopadih v Darfurju 200 mrtvih

Vladne enote so na severu Darfurja odbile napad upornikov pri čemer so ubile 200 bojevnikov in uničila večjo količino orožja. Gre za enega večjih spopadov v nemirni pokrajini.

Objavljeno
21. december 2006 19.35
Pripadniki upornikov v Darfurju
Kartum - Sudanska vojska je danes sporočila, da je odbila napad upornikov na severu zahodne sudanske pokrajine Darfur. Vojska je ob tem pojasnila, da je uporniška skupina Fronta nacionalne odrešitve (NRF) pripravljala napad na mesto Kutum.

Vladne sile so poskus napada odbile 12 kilometrov južno od mesta Kutum in pri tem ubile 200 upornikov, vključno z dvema poveljnikoma, uničile šest topov in 18 vozil, še osem pa so jih zasegle. Pri tem je vojska izgubila štiri vojake, še okoli 20 je ranjenih. Če se bodo navedene številke izkazale za resnične, bo današnji incident eden najbolj smrtonosnih posamičnih incidentov letos v tej nemirni regiji.

NRF je uporniška skupina, ki jo je junija ustanovil vodja uporniške skupine Gibanje za pravičnost in enakost (JEM) Ibrahim Mohamad Halil, ki se je konec maja mudil tudi v Ljubljani. Halil je nato junija zbral nekaj veteranov darfurskih opozicijskih gibanj in poveljnike Sudanske osvobodilne armade (SLA), ki niso pristali na podpis sporazuma o miru v Darfurju, sklenjenega 5. maja v Abuji, ter ustanovil NRF. Po ustanovitvi NRF je slednja po navedbah direktorja organizacije Justice Africa Alexa de Waala ponovno zagnala ofenzivno vojno in povzročila veliko porazov sudanske vojske.

Halil je sicer že v Ljubljani izrazil nasprotovanje omenjenemu mirovnemu sporazumu in se zavzel za neodvisnost Darfurja. "Če ne bo miru, ne bomo mogli dolgo ostati del te države. To pomeni, da bomo zahtevali neodvisnost, imeli bomo svojo državo," je 1. junija dejal Halil. Mirovni sporazum iz Abuje so podpisali le predstavniki sudanske vlade in del Sudanskega osvobodilnega gibanja (SLM) - SLA je sicer frakcija SLM - pod vodstvom Minija Minavija.

V diplomatsko reševanje krize v Darfurju se je vpletla tudi Slovenija, ko je slovenski predsednik Janez Drnovšek konec maja v Ljubljani gostil predstavnike JEM. Vendar pa je bilo Drnovškovo posredovanje neuspešno, saj mu ni uspelo izposlovati dodatnih podpisov mirovnega sporazuma.