V spopadih v Keniji 24 mrtvih

V plemenskih spopadih v Keniji je po do zdaj znanih podatkih življenje izgubilo 24 oseb, na ducate pa je ranjenih. Do spopadov je prišlo zaradi hude suše, ki pesti sever države, pomanjkanje vode pa med prebivalci ustvarja vse več napetosti.

Objavljeno
15. september 2009 15.54
Ba.P.
Ba.P.
Nairobi - V plemenskih spopadih v Keniji je po do zdaj znanih podatkih življenje izgubilo 24 oseb, na ducate pa je ranjenih. Do spopadov je prišlo zaradi hude suše, ki pesti sever države, pomanjkanje vode pa med prebivalci ustvarja vse več napetosti, saj so množice ljudi zaradi suše ostale brez pridelkov in živine, zaradi česar so se mogli zateči po pomoč k humanitarnim organizacijam. Prav tako je zaradi pomanjkanja vode ogroženo tudi delovanje številnih hidroelektrarn.

Raphael Letimao, predstavnik kenijskih oblasti, je povedal, da je bilo v strelskih obračunih med dvema nomadskima plemenoma ubitih največ žensk in otrok. Spopadi med plemeni so v severnem delu Kenije, v Ugandi, južnem Sudanu in v Etiopiji sicer pogosti, z vse večjo uporabo orožja pa postajajo pa tudi vse bolj smrtonosni. Trgovina z orožjem se je v omenjenih državah razcvetela po konfliktih v državah.

Nemiri so dosegli tudi kenijsko prestolnico, kjer je vlada že začela s strogim racioniranjem hrane.