V spopadih v Pakistanu 100 mrtvih

Pakistanska plemena, zvesta vladi, se že tretji dan spopadajo s skrajneži iz Uzbekistana. V spopadih je umrlo najmanj 100 ljudi.

Objavljeno
21. marec 2007 13.18
Pervez Mušaraf
Islamabad - Pakistanska plemena, zvesta vladi, se v nemirni pakistanski provinci Južni Vaziristan že tretji dan spopadajo s skrajneži iz Uzbekistana, ki jih poskušajo pregnati iz države. Pri tem je doslej umrlo že več kot 100 ljudi, med njimi štirje otroci, ki jih je zadel topovski izstrelek.

Do prvih spopadov je prišlo v ponedeljek, ko je nekdanji talibanski poveljnik Mula Nazir, ki podpira prizadevanja pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa za pregon tujih borcev iz države, ukazal razorožitev privržencev uzbeškega skrajneža Tahirja Juldaševa. Slednji, vodja Islamskega gibanja Uzbekistana, naj bi bil sicer nekdaj bližnji zaupnik voditelja teroristične mreže Al Kaide Osame bin Ladna.

Po navedbah prebivalstva naj bi se danes v spopade vključila tudi pakistanska vojska, vendar je tiskovni predstavnik vojske to zanikal.

Območje Kaluša, kjer so se začeli spopadi, leži v goratem Južnem Vaziristanu, kjer večinsko prebivalstvo predstavljajo Paštuni. Po navedbah ameriške vojske je na tem območju vrsta poveljniških centrov in vadišč, ki jih vodijo talibani in druge uporniške skupine, ki se bojujejo proti tujim in vladnim silam v Afganistanu.